Krit, Grčka
31.07.2017
Mi smo bili smesteni u Agia Marini, a izabrali smo je kao bazu na Kritu jer su nas prvenstveno zanimale plaze na zapadnoj obali. Razmatrali smo i Retimno, ali on je udaljen dodatnih sat vremena od Hanje tako da mislim da je to za svakodnevnu voznju ipak previse.
Auto smo iznajmili na licu mesta jer smo isli u junu pa nije bilo guzve, za 8 dana platili smo 215e (full insurance with 0 excess – postoje i agencije koje daju ovu vrstu osiguranja iako su nas na vise mesta ubedjivali kako tako nesto ne postoji). Obavezno se detaljno raspitajte sta je sve ukljuceno u osiguranje, jer u prvi mah svi govore full insurance, ali „zaborave“ da vam kazu da gume i pod nisu osigurani ili da u slucaju udesa vasom krivicom snosite troskove do 500e.
Ono sto je nama jako pomoglo u pripremi za obilaske na Kritu osim ovog foruma jeste i aplikacija My Crete Guide koja vam moze sluziti i kao offline navigacija do plaza, pritom nije kao klasicne navigacije koje naznace samo najkraći put vec mahom predlaze bolje asfaltirane saobracajnice (dok god ih ima). Putevi na Kritu su generalno sasvim solidni, imam utisak da je dosta deonica u poslednje vreme i obnovljeno, asfalt je novijeg datuma. Postoje deonice sa uzim putem kao i na svakom ostrvu, ali nista strasno.
Grci inace voze kao da su ludi, turisti su prestravljeni pa su jos gori, a najgori od svih su motorciklisti i biciklisti, tako da budite oprezni, polako i nece biti problema.
Gradski prevoz je jako dobro organizovan, busevi su novi i klimatizovani ali stekla sam utisak da bi nama bilo prenaporno da se busevima vozamo po ostrvu, jer ono sto je kod njih nezgodno je da ne mozes da biras koliko ces se zadrzati na plazi, a i nisu ni toliko povoljni – mi smo sracunali da nam se cak do nekih plaza vise isplati da iznajmimo auto (nas je dan kostao samo 27e), tako da ukoliko vas ima vise i neko od vas je vozac mislim da je auto mnogo bolja varijanta od busa, ali ukoliko niste vozaci dobro je znati da postoji i druga opcija. (Na ovom linku mozete proveriti redove voznje i cene karata za bus – https://rethymnon.com/TheBus-Bus-Service-Crete/timetable.php?lg=2)
Posto na Krit svakako planiramo da se vratimo (treba obici i istocni deo), ovog puta smo se fokusirali samo na plaze, nismo obilazili arheoloska nalazista, ulazili u crkvice, i slicno. Isto tako, drzali smo se pescanih plaza ili plaza sa bas sitnim sljunkom, kamenite plaze nismo obilazili.
Krit je poznat i po jakom vetru u julu i avgustu, mada smo mi i u junu imali dane sa bas jakim vetrom (doduse samo na Elafonissi, stekla sam utisak da tamo retko kad ne duva vetar). Mi smo proveravali vremenske uslove na raznim sajtovima ali vrlo cesto je realna situacija na samim plazama bila mnogo drugacija u odnosu na to sta je bilo najavljeno tako da u principu se sve svede na to koliko taj dan imate srece. Imali smo dane kada je nailazila bas hladna struja i kad je voda bila predivna, isto nije bilo pravila. Sledeci put bih najpre izabrala septembar za odlazak na Krit jer pretpostavljam da tad ima manje neprijatnih iznenadjenja sto se tice hladnih struja, a i guzva je podnosljivija nego u julu i avgustu kad sigurno ne bih isla, i zbog guzve, i zbog vetra koji je tad najverovatniji, i zbog izuzetno visokih temperatura. Mi smo bili krajem juna i temperatura je bila sve visa i visa kako smo se priblizavali julu.
Sto se tice same Agia Marine, ona je jako jako duga i deo plaze blize Plataniasu je malo losiji (u tom delu su u plicaku kamene ploce tako da to malo otezava ulazak u vodu), mi smo se kupali u delu izmedju Red Havane i Gorgone, tu je sitan pesak i nema kamenja. Lezaljke se mogu iznajmiti na sve strane, moze se cak naci i pokoji bar u kome uz pice dobijate besplatne lezaljke (npr. Roussos bar), iako su nas i za to ubedjivali da se svuda naplacuju ili da su cene pica abnormalno visoke ukoliko se slucajno ne naplacuju (to naravno nije istina). U Agia Marini nema setalista uz more, a svi sadrzaji su prilagodjeni Englezima i Skandinavcima, tako da ukoliko uvece ne sednete u neku tavernu na veceru, mozete da kulirate na plazi na lezaljkama uz Fix ili Mythos (vecinu lezaljki uvece sklanjaju ali ne i ispod bara Me gusta).
Suncobrani na plazi su kriminalni, vecina je od nekog rupicastog materijala koji skoro da i ne stiti od sunca (dokaz su silni Englezi, Skandinavci i Rusi koji su res peceni lezali pod njima), ponegde ima suncobrana od trske koji su znatno bolja varijanta, ili mozete kao mi kupiti suncobran u Jumbo-u (sada postoje i tkanine sa uva i uvb zastitom, nama se taj suncobran sjajno pokazao).
Mi smo leteli carter letom agencije do Hanje i dozvoljavali su da se suncobran posalje sa koferima u veliki prtljag (u Beogradu su malo gundjali na to, a na Kritu su najnormalnije primili suncobran, samo smo morali da ga odnesemo do posebnog skenera blizu check in-a i tu ostavimo).
Na Kritu ima veliki broj Lidl marketa, kao i njihovih Sinka koji su isto solidni, generalno Krit nije toliko skup iako je ostrvo, cini mi se da je npr. Kefalonija ipak skuplja. Vodic koji zivi 20 godina na Kritu nam je rekao da su Kricani brdjani (na Kritu postoje planine visoke i do 2400m) tako da kod njih pre treba jesti jagnjetinu nego morske plodove, mi smo se toga i pridrzavali i jagnjetina im je stvarno fantasticna. Girosi su isto bili dobri, samo treba naglasiti sta zelite od priloga inace vam stave recimo grcki jogurt umesto tzatzikija, ili nesto slicno.
Prvo smo odlucili da obidjemo plaze koje su nam delovale interesantno na jugu ostrva jer su one od Hanje malo vise udaljene (do Matale se vozi 2 i po sata). Posto je nas tempo kolima jedna plaza ujutru, a druga popodne, za prvi dan smo se odlucili za Frangokastello ujutru, pauzu za rucak u Plakiasu i Preveli popodne. Frangokastello je jako lepa pescana plaza, pre podne je voda prozirna i vrlo je lepo plivati sa pogledom na venecijansku tvrdjavu koja se nalazi iznad same plaze. Na samom ulasku na plazu ima malo prirodnog hlada, a na plazi lezaljki sa suncobranima. Na putu ka Plakiasu smo prosli pored plaze Orthi Ammos koja sa brda izgleda prelepo ali bilo je previse toplo, a na njoj nema ni hlada ni suncobrana tako da se nismo zadrzavali. Plakias je simpaticno mestasce za usputnu pauzu ali nista vise od toga.
Plaza Preveli je prica sama za sebe i mislim da je lepo obici je, ne zbog same plaze koja nije nista toliko specijalno, vec zbog divne sume palmi koja se nalazi uz reku koja se tu uliva u more, predeo je zaista prelep. Mi smo odlucili da na tu plazu odemo popodne kako bismo se po suncu spustali niz stepenice, a peli se kada sunce vec krene da zalazi. Uspon je poprilicno naporan, ali uz malo vode i pauzu kada se umorite moze da se prezivi (ja sam fizicki prilicno neaktivna, tako da ako sam ja uspela, znaci da nije ni toliko strasno). Ono sto je vrlo vazno je da za plaze ovog tipa obavezno ponesete patike za silazak i uspon jer je vrlo nezgodno u japankama, videli smo ljude koji su padali kao kruske klizajuci se nizbrdo u papucama. Na plazi se moze provesti i ceo dan jer ima dosta prirodnog hlada, a postoji i mali bar na plazi. Parking iznad same plaze se naplacuje 2e, cisto da znate.
Sledeci dan smo izdvojili za Matalu koja je simpaticno hipi mestasce gde su, po prici naseg vodica, americki vojnici iz baze kod Soude bezali i sakrivali se u pecinama na samoj plazi pridruzivsi se hipi komuni kako bi pobegli od rata. Ulaz u te pecinice se takodje placa, ne secam se koliko. Do nekoliko pecinica se moze doci tako sto se do njih dopliva i popne preko stena. Parking kod same plaze se placa 2e, ali pre samog skretanja za taj parking uz samu ulicu ima prilican broj parking mesta pa se mozete i tu parkirati. Na plazi ima lezaljki i suncobrana, kao i prirodnog hlada malo iznad plaze.
Posle Matale smo svratili i na Kommos koji je jako blizu, cini mi se oko 3 km. Plaza je jako duga, pescana, postoji i bar sa lezaljkama i suncobranima, ali veci deo plaze je bez ikakvih sadrzaja, vrlo mirna i jako lepa plaza za pravi odmor bez guzve i buke, nama se veoma dopala. U povratku smo svratili i u selo Spili koje je jako simpaticno, sa fontanom sa preko 20 lavova i lepim barovima i tavernama.
Posto smo do Matale poprilicno vozili, sledeci dan smo se odlucili za malo blize plaze. Ujutru smo isli na plazu Seitan limani sto znaci Djavolja luka (neko je zove i Stefanou beach). Put do parkinga iznad plaze je asfaltiran ali poslednja deonica je poprilicno krivudava i uska, ali ova plaza je toliko lepa da vredi namuciti se malo. Od parkinga do same plaze se silazi kozjom stazicom za koju su takodje obavezne patike, nije nista preterano naporno ali treba biti oprezan i silaziti polako. Sama plaza je veoma mala tako da je prijatno boraviti na njoj do nekih 11 ujutru, nakon toga sve veci i veci broj turista dolazi (ja sam se zacudila jer je plaza malo teze dostupna i pritom bio je jun mesec), tako da guzva u nekom trenutku postane nesnosna. U desnom delu plaze postoji usek izmedju stena gde je dosta dugo hladovina (i do 13h) tako da se mozete skloniti tu ako taj deo plaze neko vec nije zauzeo.
Za vreme najvece vrucine smo prosetali po memorijalnom parku posvecenom poznatom grckom politicaru Venizelosu i njegovom sinu, odatle se pruza i lep pogled na Hanju. Posle toga smo otisli do plaze Stavros koja se, kao i Seitan limani, nalazi na poluostrvu Akrotiri i na kojoj se sniman deo filma Grk Zorba. Plaza je u stvari mali zaliv u cijem desnom delu je malo mirnije, dok levi deo zaposedne ogroman broj Grka sa porodicama tako da ume da bude poprilicna guzva i buka.
Na poluostrvu Akrotiri postoji dosta uvalica i plaza koje mogu biti interesantne za jedno popodne, npr. Kalathas, Loutraki i Marathi. Kalathas preko puta ima ostrvce do kog posetioci ove plaze cesto plivaju jer je jako blizu, nalazi se pored samog puta ka Stavrosu i vrlo je posecena. Loutraki je mala plaza u jos manjem zalivu ali je interesantna jer sa desne strane postoji neka vrsta bara u okviru nekog smestajnog kompleksa, tu su postavljene lezaljke po travi i u vodu se moze spustiti kamenim stepenicama, a sve vreme se u pozadini cuje muzika. Marathi se nalazi u malom zalivu pored plaze Loutraki, isto je vrlo mala i ima simpaticnu tavernu na samoj plazi u kojoj se spremaju prvenstveno riblji specijaliteti.
Naredni dan je bio rezervisan za Elafonissi i Kedrodasos koje su obe prelepe na svoj nacin. Elafonissi je nestvarna, pogotovo ujutru kad nema mnogo ljudi. Ono sto je meni bilo interesantno je da se pored belog peska i cuvenog roze pri ulasku u vodu pojavljuje i crni vulkanski pesak (ja sam na slikama uvek mislila da je to neka trava ili prljavstina na ulasku u vodu, tako da sam se odusevila kad sam videla da je pesak). Vetar nam je pravio poprilican problem oba puta na ovoj plazi, ali jos veci problem je bila ledeno hladna voda prvi put kada smo bili, nisam mogla da verujem da na tako plitkoj plazi voda moze biti do te mere hladna, ali izgurali smo nekako, mada je dosta drugih kupaca vec u plicaku odustalo.
Kedrodasos je predivna divlja plaza u blizini Elafonissija do koje se stize malo teze ukoliko nemate navigaciju jer apsolutno nigde nema nikakvog putokaza i do plaze se stize zemljanim putem kroz plastenike. Od parkinga do plaze je blaga nizbrdica tako da bih i ovde preporucila patike, posebno zbog vrelog peska kad stignete na plazu. Po mom misljenju, ovo je najlepsa plaza koju smo mi obisli jer ima sve sto meni treba – dovoljno prostora da nikada nije guzva, beli pesak i prelepu boju mora, dovoljno drveca i prirodnog hlada (na samom ulasku na plazu gde su kamperi ga ima vise, na samoj plazi malo manje), jedino sto smeta savrsenom uzivanju je ogroman broj muva koje su nesnosne, pokusali smo autanom, onim raid kolutovima ali nista ne pomaze. Pretpostavljam da ih ima toliko jer sa drveca pada smola koja isto moze da vam napravi problem sa stvarima i peskirima. Ukoliko se smestite na samoj plazi dalje od drveca situacija sa muvama je podnosljivija.
Poslednje dve plaze koje smo isplanirali za obilazak su Falassarna i Balos. Falassarna je prelepa plaza koja ne izgleda toliko interesantno na slikama jer je jako duga i nema nekih posebnih karakteristika kao Elafonissi ili Balos, ali zaista je prijatna za boravak. Poprilicno je plitka i cesto ima talasa tako da je zanimljiva prvenstveno iz tog razloga. Do plaze silazi nekoliko puteva, vecina su neasfaltirani (samo taj poslednji deo pre same plaze) ali postoji jedan asfaltiran koji vodi do tavernica koje se nalaze u desnom delu plaze. Sa te desne strane ima i nekoliko manjih uvala odvojenih od glavne plaze kao i stena ispod kojih mozete uhvatiti malo hlada do 12, 13h.
Balos je bio najveci zalogaj na ovom putovanju zbog tezine pristupa samoj plazi. Na Balos se moze stici na 3 nacina: preko agencije (vase ili lokalne) – bus vas pokupi i odveze u Kissamos gde hvatate brodic za Gramvousu i Balos (nama ova varijanta nije odgovarala jer nam je nasa agencija trazila 54e po osobi za tu turu, a pritom smo imali iznajmljen auto), da se sami odvezete do Kissamosa ukoliko imate auto (ili lokalnim autobusom ako nemate auto) pa da tamo uhvatite brodic (sam brodic je 27e po osobi, tu ponudu smo mi nasli) ili da idete kolima 7km zemljanim putem do parkinga iznad Balosa i jos 2km (tako nam je rekao momak koji naplacuje cuvenu „ekolosku taksu“ 1e po osobi pri ulasku na taj zemljani put) pesaka do same plaze. Mi smo se odlucili za tu varijantu jer nam je poenta posete Balosu taj pogled odozgo koji se pruza na nju, kada ste na samoj plazi to ne deluje nista toliko specijalno kao kada plazu posmatrate sa uzvisenja. Dobra strana je i prelep zalazak sunca posmatran sa vidikovca iznad Balosa. Za ovu plazu su takodje obavezne patike. I suprug i ja smo se slozili da je Balos plaza koju je lepo posetiti jednom za vreme letovanja ali nismo imali zelju da se vracamo drugi put jer je ceo put do i sa plaze poprilicna avantura, guzva je prevelika na samoj plazi (tek kad odu brodovi se malo rascisti), plaza je veoma veoma plitka i onaj deo plaze koji je u stvari jezero poprilicno zaudara (sto nam niko ko je bio tamo nije rekao pa smo se neprijatno iznenadili) i morate bas traziti deo plaze na kome se smrad ne oseca, tj. do kog ga vetar ne donosi. Tako da sve u svemu plaza jeste lepa, ali mnogo smo se radije vratili na Elafonissi, Kedrodasos, Falassarnu i Seitan limani.
Na kraju, sto se same Hanje tice, stari grad je prelep. Potrebno je jednom proci kroz centar kolima kako biste shvatili princip jednosmernih ulica i posle toga ce vam snalazenje biti sve lakse i lakse. Mi smo i ovde koristili aplikaciju My Crete Guide da nas navodi, a parkirali smo se iskljucivo u ulici Akti Kanari pored ulaska u luku (gde imaju 2 velika besplatna parkinga) jer nismo hteli da rizikujemo sa ulicama u centru gde je svuda stavljen znak za zabranu zaustavljanja i parkiranja. U Akti Kanari sa leve strane u hladovini popodne i do kasno uvece (ostaje i do 12, 1 uvece) dekica Grk prodaje sveze voce i povrce tako da smo se mi najcesce kod njega snabdevali kada smo se vracali iz setnje gradom.
Komentari