Vašington, Sjedinjene Američke Države

15.10.2017

Jedan prijatelj me je, posle povratka sa ovog puta u sali pitao : “Kako to da si nakon posete granici izmedju Juzne I Severne Koreje (Pogledaj prilog: “Kroz Prozor U Svet” – Najopasnije mesto na svetu) vrlo brzo potom otisao u Vasington ? Da li tu ima nesto ili je to samo slucajnost? Nasmejao sam se I odgovorio mu: “Daj boze da ima, bar bi mi neko platio put!”

Salu na stranu, Vasington je vec dugo bio na nekoj mojoj “bucket” listi ali se nikada bas kockice nisu poklopile – sve do ove godine. Iako je poseta ovom gradu , sticajem okolnosti, bila jako kratka pokusao sam da obidjem sve sto su mi drugi preporucili, ali naravno – nisam u tome uspeo ! Jednostavno grad je veliki a I ima mnogo toga sto ne smete propustiti.

Prvi I najosnovniji savet za sve koji se spremaju na ovaj izlet – ne uzimajte hotel u gradu sem ako vam novac nije problem. Jako su skupi, a parking (ako nameravate da koristite automobil) ce vas kostati koliko bar koliko sama hotelska soba u mozda nekom drugom mestu. Postoji jedan mali I izuzetno lep gradic pored Vasingtona koji se zove Aleksandrija. Soba u “Holiday Inn-u” u Aleksandriji, u kojoj moze da spava do 4 osobe (dva dupla kreveta) kosta oko 100 dolara, parking je besplatan a podzemna zeleznica je locirana na 3 minuta laganog hoda od hotela. Tom zeleznicom stizete u samo “srce” Vasingtona za nekih 20-25 minuta. Inace samo mesto (Aleksandrija) ce verovatno mnogima da se svidi. Radi se o starom gradicu na obali reke (Potomac) sa izuzetno lepim gradskim jezgrom I setalistem sa brojnim restoranima gde se uvece okupi vise hiljada ljudi sto bas I nije karakteristika manjih americkih gradova. Sa vrlo “friendly” atmosferom privuci ce mnoge da ovde , umesto u Vasingtonu, provedu vece. Od stanice podzemne zeleznice do centra Aleksandrije ceo dao saobracaju autobusi I razvoze turiste po mestu potpuno besplatno. Dakle, ako ste u ovom regionu ne propustite – Aleksandriju!

Kad se jedno ukrcate na podzemnu zeleznicu put ce vas voditi preko Pentagona (ne gubite vreme silazeci ovde jer Vam nece biti dozvoljeno ni da se priblizite zgradi) I aerodroma do samog centra Vasingtona gde treba da izadjete na stanici “Independence Ave.” I nakon kratke setnje naci cete se u centru zbivanja, odnosno u delu grada u kome necete znati gde pre da odete, da ne kazem da bukvalno necete znati sta Vas je snaslo!

Vasington je, za one koji ne znaju – grad muzeja ! Najbolje cuvana tajna Amerike. Svi znaju za Njujork a malo ko za Vasington, ali Vasington ne zaostaje za Njujorkom nimalo. Naprotiv muzejska ponuda Vasingtona je dosta jaca od Njujorske bar za mene. Najlepse od svega je to sto se ovde ulazak u muzeje uglavnom ne naplacuje. Besplatni su uglavnom svi sem malog broja onih koji nisu u “Smithsonian” sistemu.

E sad, sta je to “Smithsonian”? To je grupa ili bolje receno “sistem” muzeja osnovan 1846 a sada pod upravom Vlade Sjedinjenih Americkih Drzava. Sastoji se od 19 muzeja (11 na istom mestu a ostali u sirem delu grada), 9 istrazivackih centara I jednog zooloskog vrta ! Usve muzeje ulaz je – besplatan ! To je ustvari najveca grupa muzeja na svetu koja se nalazi na jednom mestu.

Sada verovatno shvatate moju prethodnu konstataciju da kad jednom stignete ovde necete znate gde pre da odete. Za najkraci ozbiljniji obilazak vam treba bar 5-7 dana ! Tu su: Muzej Africko-americke umetnosti, Muzej Azijsko – americke umetnosti, Muzej Americke istorije, Galerija 19. Veka, Galerija 20. veka, Prirodnjacki Muzej, Muzej vazduhoplovstva (NASA muzej kako ga neki zovu) I sta sve ne.

Jedini muzej koji bi ja izdvoji a da nije u “Smithsonian” sistemu je – “Muzej spijunaze” (Spy Museum) Ulaznica za njega kosta 22 dolara ali na osnovu toga sta se sve tamo nalazi (recimo, “originalni” automobil iz filmova Dzems Bonda, itd.) spremite se da tamo provedete bar pola dana ako ne I vise.

Ono sto je osnovna karakteristika svih ovih muzeja (sem galerija) je to sto eksponati u njima gotovo da “komuniciraju” sa posetiocima. Sta to znaci ? Pa jednostavno to nisu muzeji gde vidite eksponat iza stakla. Uglavnom ne postoji ta barijera izmedju najhinteresantnijih eksponata I posetioca I to je ono sto je najveca prednost ovih muzeja. Recimo, u NASA-inom muzeju je izlozen kamen sa Meseca, ali on se ne nalazi ni u kakvoj staklenoj kutiji niti postoji “stitnik” ispred njega da ne mozete da mu pridjete, naprotiv, Vi mozete da mu pridjete ako hocete I na milimetar I da ga dodirnete ako zelite. To nije protiv muzejskih pravila – to je DOZVOLJENO ! Recimo postoje, I istom tom muzeju delovi aviona I pilotskih kabina u koje takodje mozete da udjete kao I u kapsulu kosmnickog broda !  U muzeju Americke istorije, recimo, postoji deo gde je prikazan “lik I delo” zene (Julia Child) koja je izmenila americku gastronomiju. Zahvaljujuci gospodji Child danas se u restoranima sirom Amerike umesto hamburgera vrlo cesto nude najfiniji speciajaliteti iz celog sveta. Ona je u potpunosti izmenila “jelovnik” amerikanaca. Vi mozete da vidite njenu originalnu kuhnju sa sve njenim posudama I sporetom na kome je to radila…. Sve je pred Vama I original I svemu mozete da pridjete: starim americkim automobilima I vozovima, postanskim kocijama, avionima I kosmickim brodovima….Sjajno !

U prirodnjackom muzeju recimo, mozete da se igrate za zivim skakavcima I bubama, da udjete u sobu za zivim leptirima koji lete oko Vas (placa se 6 dolara) ili da gledate kako se hrani tarantula (pogledaj video prilog). Takodje mozete videti primerak originalnog ogromnog dijamanta (odelenje geologije) koje se, na zalost, ne moze dotaci (logicno, zar ne ?)…..Sve je u SAVRSENOM stanju, bukvalno svi eksponati, I da li treba to uopste da spominjem da je sve apsolutno cisto da ne moze biti cistije I da se izuzetno mnogo polaze na odrzavanje svih ovih muzeja.

James Smithson je bio Englez I nikada za zivota nije bio u Americi. Do danasnjeg dana ostalo je nepoznato zasto je svu svoju imovinu I brojne muzejske eksponate zavestao zemlji u koju nikada nije ni krocio. Posle njegove smrti SAD su mu posthumno dodelile americko drzavljanstvo a kripta sa njegovim telom se nalazi na glavnom ulazu u muzejski krug.

Jednom kad “zavrsite” deo sa muzejima mozete da odete do Georgetown-a, starog dela grada koji se nalazi na obali reke Potomac. Reka Potomac je veza Vasingtona sa okeanom. Videcete brojne jahte ali I divno uredjene (I skupe) restorane I prodavnice. Georgetown je deo Vasingtona koji takodje ne smete propustiti. Inace, ne bih Vam bas preporucio da odete da pogledate Belu kucu. Zastitna ograda je sada jos vise odmaknuta od same Bele kuce I zbog toga necete je nista bolje videti nego preko televizije, naprotiv.

Za ovu priliku odablari smo “epizodu” u kojoj mozete da vidite deo atmosfere u ovim muzejima. Rec je o prirodnjackom muzeju ciju ste zgradu videli mnogo puta u raznim filmovima, mozda cak I ne znajuci da je to ustvari zgrada muzeja u Vasingtonu. Dakle osnovna poruka ovog video materjala je da vidite kako su u Vasingtonu srusili barijeru koje uglavnom postoje izmedju eksponata I posetioca I gotovo svim drugim muzejima na svetu….A ako vam se to svidja, mozete me kontaktirati pa ja mogu da postavim I kratke “video klipove” iz muzeja NASE ili Muzeja Americke istorije koje sam takodje napravio….Pogledajte jer, kao sto uostalom vec znate: Slika govori kao hiljadu reci !!!

Komentari

ljerka

ljerka

2017-10-21 06:55:50

Izuzetno interesantan putopis sa obiljem informacija kojih nemamo mnogo sa ove destinacije i još manje iz ovog grada koji je ocito u senci, za turiste atraktivnijeg New Yorka, Sjajan prikaz ponude muzeja, kao i odnosa odgovornih prema kulturi. Niz zanimljivih i korisnih cinjenica koje si nam docarao,svakako ce znaciti nekom buducem putniku. Video prilog edukativan, lepo snimlje, sto vec nekako i ocekujemo od tebe.. Steta sto nisi postavio i nekoliko fortki prpeorucene Aleksandrije. Nadam se da ce biti jos tvojih putopisa,

Batke

Batke

2017-10-22 17:12:41

Hvala na divnom komentaru. Sto se tice Aleksandrije, pa mogao bih da postavim neku fotografiju (za sada) mada, sasvim sigurno, imam i materijala za video klip od desetak minuta..Pogledacu nesto dajte mi par dana. Hvala.