Saranda, Albanija
17.09.2015
Ponovljena poseta Albaniji i Grčkoj
Slična ekipa kao prošle godine, ponovo se otisnula put Egejskog mora niz Jadran i kroz Albaniju.
Ovo naše junsko putovanje postaje tradicionalno i pripreme su krenule početkom maja. Iako je bilo planova i za druge pravce, na kraju najveće interesovanje je bilo za Egej. Spisak je zaključen sa brojem 12. Tako smo i nazvali ekipu: „12 žigosanih“
Na put, 06.06.krenuli su: Lija (Suzuki GSX 1400), Igor (Suzuki GSX 1400), Sina (Suzuki BKing), Škora (Suzuki BKing), Triva (Yamaha MT 07), Marko (Suzuki Bandit 600), Zoka Mrva (Suzuki Bandit 1250), Žeka (Yamaha XJ 6), Stefan (Nexus 300), Filip (Yamaha 550), Slaven (BMW R1200GS) i moja malenkost, ali ovog puta na BMW R1150R.
Ruta već poznata. Planirano 9 dana vožnje i uživanja.
Planirano! Učinjeno! Prva duža pauza je u Širokom brijegu. Na prijedlog Slavenov, a na inicijativu Slavenovog prijatelja iz Širokog ugošćeni smo u restoranu Veseljak, na ulazi u Široki od Posušja. Sjajan restoran, vrloooo ukusna jagnjetina i ledeno Hercegovaćko toćeno pivo.
Biće problem voziti nakon ovoliko i ovako dobre jagnjetine! Sledeća pauza već tradicionalno stajalište u restoranu Zvijezda nakon Žegulje. Valja se malo protegnuti noge! U posle podnevnim časovima stižemo u Trebinje. Društvo se bazira u kafeu Underground a nakon kraćeg vremena odlazimo da zauzmemo pozicije za smeštaj. Deo momaka smešta se u motelu Konak a deo kod mene. Večernje aktivnosti su slobodne!
BMW po prvi put u dvorištu.
Igor, Slaven, Filip i ja mudrujemo na terasi do kasno u noć uz vino i nešto za „pod zub“. U stvari svežina noći nas je oterala na odmaranje.
Čim dodjem u dvorište stvori se od nekud i Žućo. On je čuvar noćni.
Rezime dana: predjeno oko 380 km, sunčan dan, smeštaj u motelu Konak za 25 KM po osobi.
Nedelja, 07.06.15.
Rani polazak, kratko točenje goriva u Trebinju i pravac Sarande. Planirano je nekih 520 km puta i treba biti efikasan. No, u Albaniju ulazimo tek negde oko podne. Na žalost brže ne može. Dva granična prelaza, 4 kontrole dokumenata a samo 150 km puta je do Albanije.
Prva pauza u Albaniji je naravno Skadar, kao i prošle godine. Kafa u kafeu Nederland
Prvi utisci kolega koji po prvi put ulaze u Albaniju su vrlo pozitivni. Tome, doprinos daje Tirana beer! Kratak obilazak Skadarske tvrdjave i nakon točenja goriva nastavljamo put juga. Put svake godine sve bolji.
Prve naznake kiše vide se oko Valone (Vlore). Grad nam se čini ne previše interesantan a dosta je još puta ispred nas i nastavljamo dalje. No, iznenadni oblak nanosi kišu na nas i sklanjamo se na terasu prvog hotela. Prinudna pauza od sat vremena Nakon Valone nas čeka ulazak u Nacionalni park Llogara. Fantastične krivine i jak uspon do vrha. Na vrhu vidikovac sa predivnim pogledom na Jonsko more.
Mrak se bliži. Nastavljamo dalje i u kasne sate stižemo u Sarande, savladjujući još jednu sjajnu etapu serpentina tik iznad mora!
Smeštaj smo pronašli u Alexander baru. Večera u nekoj roštiljnici preko puta koja je na brzaka otvorena baš zbog našeg dolaska.
Rezime dana: Predjeno oko 520 km, sunčan dan osim malo kiše koju smo eskivirali. Smeštaj 10 € noč po osobi u dvokrevetnim sobama sa kupatilom i terasom.
Ponedeljak, 08.06.15.
Dan za odmaranje i obilazak Sarande.
Prvo smo morali naći neki lep restoran za doručak. Uspevamo u luci. Hrana odlična a o cenama nema potrebe trošiti reči.
Posle doručka odosmo malo da prošetmao po okolini Sarande. Naravno, tvrdjava Lekursi, iznad grada je za početak najinteresantnija lokacijia.
Tu su i ostaci komunističke ere.
Sjajan pogled na Sarande i luku. Očaravajuća boja mora.
Za kupanje smo izabrali jedno malo mestašce južno od Saradne, zvano Ksamil. Lokalni stanovnici kažu da je nastalo u zadnjih 20-tak godina sredjujući obalu i izgradnjom potpuno novih kuća a vlasnici su većinom Albanci sa Kosova.
Jedan pogled na plažu.
Voda čista i odlična za kupanje al ima i onih koji su ljubitelji hladovine i osveženja.
U centru Ksamila nalazi BEFeD Brew Pub. Imao sam prilike da ga posetim prošle godine nakon otvaranja i pozvao sam ekipu da dodjemo tamo na pivo.
I to je bio pogodak! Zauzeli smo jedan ugao kluba iiii zezanja nije nedostajalo
Atmosfera je bila od prilike ovakva
Obzirom da često kažem kako cene u Albaniji ne treba komentarisati, evo pregleda cenovnika iz pivnice. Pa uporedite po svojoj volji. Kurs je 140 leke za 1 €.
Povratak u Sarande i organizacija večere! Posjećujemo isti restoran kao i za doručak. Preporuka je bila dobra hrana i odlična usluga. I to od prilike izgleda nekako ovako.
Ipak se ožednilo!
A i ogladnilo.
Kaon žirafe! Rezime dana: predjeno najviše 20 km, sunčan dan za kupanje i vožnju, smeštaj 10€ noć po čoveku.
Četvrdi dan, 09.06.
Jutarnje razvlačenje, pakovanje, doručak i polazak ka Sivoti. Pred nama nije puno. Nekih 90 km najviše. Nećemo ići kraj mora preko Butrinta, obzirom da put u donjem delu pre Grčke granice nije ni za zapregu a kamo li za motore. Biramo bolji, brži i lepši put istočnije od obale, preko sela Vagalat, Čiflik do Konispola. Saobraćaja skoro da ni nema.
Brz prelazak granice i kontrola dokumenata. Nastavljamo širokim putem do Igumenice. Put vodi većinom kraj i iznad mora. Prelepo je. Kratka nabavka u Veropulosu i pauza u luci Igumenica. Pretoplo je, treba nam osveženje.
Do Sivote je nekih 25 km i nastavljamo pokraj Platarije. Sivota nas čeka raširenih ruku. Smeštam ekipu u neki lepi restoran na plaži
Ekipa se odmah prepustila čarima osveženja.
Vidni su tragovi vrućine i teške opreme bajkera.
A tu je i Ana (Azra iz Albanije) koja je tačno znala koja temperatura piva je optimalna
Odlazim da tražim smeštaj. Imao sam nekoliko dogovorenih lokacija i izbor pada na vila Vera nekih 500 m od centra mesta.
Pogled sa terase apartmana. Dvosobni apartmani sa 4 kreveta. Novo, Uredno. Smeštamo se, presvlačenje i poseta prvoj plaži Bella Vraka!
Do plaže Bella Vraka dolazi se peške malim sprudom koji je za vreme plime plitak toliko da kolena pokvasite šetnjom a oseka je već mnogo niža
Marko i Škora u akciji probijanja do plaže Kupanje za prvi dan završeno na ovoj plaži i lagano smo se vratili u naš smeštaj.
Rezime dana: Predjeno oko 90 km. Smeštaj od 10 do 12,5 € krevet/noć.
Peti dan, 10.06.15.
Dan odredjen za odmaranje i uživanje po okolnim plažama.
Nekolicina momaka koji do sada nisu boravili u ovim krajevima odlučuju da se provozaju do Meteora. Nakon detaljnog upoznavanja sa itinererom i posle doručka ispratismo ih. Svi su se sretno vratili pred veče, puni utisaka što od samih prizora na Meteorima i putovanja do tamo a što i od kiše koja ih je lepo osvežila u povratku. Problem je što se kišna odela ponešena od kuće nisu u potpunosti isplatila jer su ostavljena u sobi Drugi deo ekipe otišao je na prelepu plažu Mega Ammos i tu provodi dan.
Stari poznanik od prošlog leta koji je zadužen za red, muziku, piće osvežanja, nered i smeh na plaži Mega Ammos.
Pogled na plažu sa obližnje terase. Plaža koja će već sutra biti glavna destinacija cele ekipe. Voda čista, topla, pesak i šljunak a usluga servisa pod suncobranima je bez greške. Uostalom, slika, čini mi se govori sve Dan smo završili na terasi družeći se uz roštilj i sataraš koji je Marko pravio. Naravno hladno pivo je moralo biti „prilog“
Šesti dan, 11.06.15.
Odmaranje u Sivoti i moja kratka tura do Parge.
Ekipa umorna od prethodne vožnje do Meteora odlučuje da ostane u Sivoti i „napuni baterije“ na suncu. Dobra odluka, mada se malo i preteralo sa suncem.
Na prvi pogled više liči na Golf klub
Degustavija piva na Mikri Ammos
Ipak je ovo previše sterilno bilo za naš ukus. Pa smo se vratili na prethodnu plažu.
Predlažem ekipi jednu kratku vožnju do Parge ali niko nije bio zainteresovan. Krećem lagano sam. Prva destinacija i verovatno jedno od odredišta mog sledećeg letovanja je Perdika.
Agia Paraskevi, mesto do kojeg nisam sišao. Put je prilično loš a učinilo mi se da se u mestu previše gradi. No ova slika ipak obećava da vredi sići do obale i okupati se barem!
Mesto na brdu iznad Arillas plaže. Put ka Pargi vodi kroz Perdiku. Osetim glad i lagano pravim pauzu.
Pogled sa brda je fenomenalan. Vidi se donji (južni) dio Krfa (Kavos i Lefkimi).
Kratka šetnja uličicama mesta i uživanje.
Miris procvalog cveća je fenomenalan. Imao sam osećaj da iz svakog dvorišta izbija drugačiji miris.
Na jednom kraju sela mali vidikovac sa spomenikom. Mislim da je to okupljalište domaćih stanovnika ali vidim i da je nezaobilazno mesto sa fotografisanje turista.
Produžavam za Pargu. Mesto u kojem sam bio pre nekoliko godina i koje mi se urezalo u srce. Jednostavno, ako sam već na 25 km blizu, ne mogu a da malo ne prošetam uskim uličicama
i skoknem do glavnog trga
i okolnih vizura
No, ja sam u Pargu došao zbog šetnje na obližnju Citadelu i uživanje u pogledu sa visine. Stepenicama do vrha bio sam mokar i prokuvao potpuno. Ulazim u restoran i naručujem kafu. Konobarica me sa čudjenjem gleda i pita: kafu? Rekoh „da“. Pa čoveče ti trebaš pivo, vidi se kakav si!
U pravu je bila. Bolje ona zna nego ja!
Fenomenalan pogled na uvalu Parge
Nakon podužeg odmaranja vraćam se u Sivotu i veče završava sa još lepšim zalaskom sunca.
Sedmi dan, 12.06.15.
Planran je povratak kući ali samo do Skadra. U tom pravcu imamo negde oko 500 km puta. Na svu sreću vreme nas i dalje služi bez padavina, čak možda malo i prevruće.
Pokret je ujutro i već nakon sat vremena vožnje nalazimo se na Qafa Bote graničnom prelazu prema Sarande. Prelazimo bez dugačkog zadržavanja i na kružnom toku u Mesopotamu, selu ispred Sarande, skrećemo desno i preko Bistrice i pored veštačke akumulacije prelazimo na nama već poznati put ka Djirokastri. Put je davno gradjen, veliki broj jakih krivina, asfalt slabog kvaliteta, uspon i prevoj i na kraju dolina prema Djirokastri.
Kratka pauza u Djirokastri
Iako sam na ovom mestu bio više puta, tek sada sam primetio da u podnožju ove džamije radi nekakav ugostiteljski lokal. Malo čudna kombinacija ali … ko zna …
Uz nekoliko kratkih pauza pred veče dolazimo u Skadar i po preporuci Žeke smeštaj tražimo u hotelu Floga blizu centra grada.
Umor čini svoje, upadamo u sobe, presvlačenje i potraga za dobrom večerom,
Po preporuci domaćina u centru Skadra nalazimo sjajno mesto gde smo se okrepili i večerali. Ipak put za nama je bio zahtevan a vrelina leta čini svoje.
Rezime dana: Predjeno 480 km puta, vreme odlično, smeštaj u Hotelu Floga 10€/noćenje sa doručkom
Osmi dan, 13.06.15.
Danas nema dugačke vožnje. Cilj je Trebinje i učešće na Moto skupu koji organizuje Trebinjski moto klub TNT.
Nakon doručka, ekipa lagano napušta Skadar i kreće ka Trebinju. Na graničnom prelazu Hani Hotit, standardno spor rad granične policije Crne gore.
No, raspoloženje je odlično i idemo dalje. Kratka pauza u Podgorici, točenje goriva i osvežavanje.
U trebinje stižemo oko podneva i pravac prijavljivanje u Moto kamp
Druženje se nastavilo do kasno u noć. Tu su nam se pridružili Groba i Abram. Smeštaj za 8 drugara je bio u iznajmljenom stanu za 80 € noć a ostatak ekipe kod mene na Mosku.
Rezime dana: Predjenih 180 km, vreme odlično, smeštaj 10€/noć.
Deveti dan, 14.06.15.
Planiran je povratak kući za Banja Luku. Ruta već poznata preko Stoca, Mostara, Širokog, Kupresa.
Na prilasku Mostaru na mom satu su se „nekim čudom“ poklopile sve petice
Lepa kilometraža. Ja motorom prezadovoljan. Idemo dalje…
Dolazak u Banja Luku obeležavamo uobičajenim dolaskom u naš klub Zeppelin i razlaz kućama. Turu kompletiramo sa predjenih 2500 km, bez ikakvih problema. Svih 12 motora koji su pošli vratili su se na startnu liniju! Rezime dana: Predjeno 380 km, vreme odlično.
Sta li bi mogla biti sledeća destinacija? Videćemo…
mikap
2015-09-17 07:58:16
Baš ste uživali. Još jedan odličan putopis.
savicd
2015-09-17 08:19:24
Hvala hvala!
A uživancija je bila vrhunska, na naše zadovoljstvo
Pozdrav
Teogonija
2015-09-17 10:17:15
Vi bajkeri bas znate da uzivate, zavidim vam na energiji. Letos sam isla preko BiH i videla baš mnogo bajkera, i verovao ili ne setila sam se tebe! Tura vam je bila odlična, ona zirafa sa pivom je privlačna, petice što su se poklopile dobro zvuče iako nemam pojma o čemu se radi :)). Izveštavaj dalje, mislim da ti jedini na sajtu praviš izveštaje sa bajkerskih putovanja. Pozdrav
savicd
2015-09-17 11:07:45
Hvala Teogonija
Leto je vreme bajkerskih skitanja a BiH je dobra destinacija za evropske i okolne bajkere. Moj klub MK IStok održava veze sa dosta klubova iz okruženja i tako, putujemo, družimo se, vozimo ...
Petice ne znače ništa posebno osim što sam "malko pomogao" da u jednom momentu imam njih 9 na satu
Nadam se da ću uskoro postaviti i jedan zapis sa jedrenja po Jadranu koje je na mene ostavilo sjajan utisak i lepe uspomene nosim sa jedrilice
Pozdrav
mikap
2015-09-18 15:17:00
Meni je mnogo drago da imamo člana koji je bajker. Drago mi je što baš kroz putopise mogu čitam o takvom vidu putovanja. Tvoji putopisi su mi mogo interesantni, uživam u njima.
Možda i na forumu možeš pokrenuti neku takvu temu,. Možda ima još forumaša koji su bajkeri, a da to ni ne znamo.
Obavezno onda i jednu reportažu sa jedrenja.
mtin
2018-06-21 00:58:40
Da li bi bio ljubazan da okačiš veu sliku cenovnika...ubih se gledajući...i ne videh cene :(