London, Engleska

14.12.2014

Pecanje u centru Londona

Tri ujutru  okolina Hyde Parka, navlacim kacket i kabanicu i upadam u black cab. Destinacija Canary Wharf deo Londona  koji lezi  na Temzi  a ujedno i  gde se nalazi moja finalna destinacija Billingsgate Pijaca. U 4 sata ujutru kao na Wall Street-u  gong oznacava otvaranje marketa. Neka igre pocnu!.

Billingsgate je najveca zatvorena riblja pijaca u Evropi a ujedno i najstarija. Prve trange frange sa ribama se zabelezene cak u 16 veku. Naziv pijace potice od Gospodina Blinga koji je bi vlasnik dokova na koijma je bila pijaca. Inace pre 16 veka tu je bila pijaca kukuruza celika i soli. Od samog pocetka pijace neki zakoni o kupoprodaji ribe su zvanicni do dan danas.

1982 pijacu su prebacili par km juznije od temze na novu lokaciju (Isla od Dogs)  blizu London Bridg-a. Stara zgrada je sada u funkciji za prosalave i koncerte.

Matori taksista, veran navijac Chelsea sa glasom Mice Orlovica , iznenadjen mojom destinacijom. Ne retko ima priliku da vozi Srbina u kupovinu jedne ribe u 3 ujutru kako on sam kaze.

Posle kratkog ubedjivanja  o magicnom Billingsgate koji nikad nije posetio i ako je  rodjen u Londonu, brat Paul  zove svog dispecara i trazi pauzu od 2 sata kako bi i on “bacio udicu da ulovi nesto sa mnom na pijaci”.

Parking pun ko oko, kao da je Cecin koncert.

Unutra ako nisi video ribu mislio bi da je velika apoteka. Sve je besprekorno cisto, miris ribe sa obzirom na velicinu pijace je nista. Sve je to zahvaljujuci ogromnoj vodenoj  pumpi za ciscenje pijace koja je povezna sa rekom Temzom.

Svi zaposleni su belim mantilima sveze obrijani sa malom zastavicom Velike Britanije zadenutnom za rever. Tu po koja teteovaza  istrci  iz rukava. Ali najaci su ovi  koji prenose ribu sa po pijaci.

Da teglis ribu sa po pijaci na prvi pogled izgleda klasicna fizikalija. Ali u ovom slucaju  za ovo teglenje  treba skola i dozvola  brale moj. Ta profesija se zove “ Fish Porter”.Cak za vreme Henrija 8 u 16 veku, to je bila profesija koja je dobra bila placena. Pa cak i danas 4 soma funta mesecno  od 3 ujutru do 7 ujutru nije lose na ovu finasijsku krizu. Samo moras pored teglenja da vices kako bi ti se sklonili sa puta i ako ponekad nema guzve. To je sastavni deo sou programa.

Sistem prodaje je star ko biblija. Fishmongers su ljudi koji kupuju ribu iz prve ruke. Tu je cika dreka cenkanje uglavnom „ko prvi do broda njegova devojka“. Posle Fish Porter robu prenese   pijacarima. A pijacari  prodaju na veliko Costermonger (ulucnim dilerima), vlasnicima restorana ili manjim ribnim radnjama.

Tu ti niko ne sece ili cisti ribu. Minimalna kupovina je 5 kila. Ali moram da priznam dobijes bolju ribu nego sa same obale jer ribu koju ne prodaju to jutro vracaju u primorska mesta gde su ih ulovolii.  A sto se tice cene, pet puta jeftinije je nego u nekoj ribarnici u centru Londona. Mozes da primetis pa maloj zastavici tu po koji Francuski, Holandski ili Skandinavski ribarski brod se zadene na pijacu kako bi i on prodo nesto. Lale su poznati po Eel( familija Jegulja) dp Skandinavci po Lososu.

Osim brodovima, roba u velikoj kolicini stize  vozovima. Kao npr. Losos na ledu putuje sa severa Skotske, Makarel sa Juga, do Pilchards ( Sardine) sa zapada. Video sam neke Indijce kako valjaju Tunu Mahi Mahi iz Pacifickog Okena. Bio sam uplasen da ih pitam na koju foru su je doterali do Londona.

Sto se tice brojki, Billingsgate je opasna masinerija. Oko dva miliona jastoga, 12 tona Skampa, pesto miliona ostriga  godinje se proda. U totalu dva miliona funti se obrne na pijaci. Po obilsaku pijace morao sam da svratim i bife gde ribari i prodavci imaju rani dorucak.

U pet ujutru ne mozes da bacis iglu u kafanicu. Posteri na zidovima me podsecaju na one sto kamiondzije lepe po kabinama. Dok Stonsi u pozadini pevaju, cela prostorija u dimu. Sve se pece osim ribe. Krvavice, jaja, i slanine prste na sve strane. Razvaljen toster za hleb se pushi ali i dalje radi. Da,da to je taj legendarni Engleski dorucak za 3.99 funti. Izgleda ribarima je muka od zdrave hrane. Crna americka kafa se sipa u polulitarskim casama. Psuje se za medalju. Tu po koji brzinski viski padne za dobro jutro.

Po zavrsetku visokog kaloricnog dorucka vratio sam da i ja ulovim nesto  na kraj. Pet kila tuna steak-a (8 funti/kg)  i  2 kile Skoljki (2 funta /kg) je bio moj ulov, dok stari patriota Paul taksista je ubacio u taxi 2  velika Haddock-a ( tradicionalna engleska riba). Zora je pocela da svice a ja sam vec bio na putu ka mom krevetu.

Komentari

Trenutno nema komentara. Budite prvi i unesite komentar.