Makao, Kina

02.12.2019

Kad na 11.000 km od Portugala uđete u grad čiji centar izgleda kao da ste u LIsabonu, a službeni jezici su
portugalski i kineski izgleda Vam da ste zalutali.  Poslednja evropska kolonija u Aziji. Od 1557 pa sve do
1999 portugalska kolonija. Sada sa specijalnim statusom u okviru Kine (kao i Hong Kong).

Macau centar grada

Najnaseljenije područje na svetu sa oko 582.000 stanovnika na svega 29,5 km2.
Crna Gora ima 40.000 stanovnika više na 4.500 i više puta većoj teritoriji. Treća zemlja na svetu po GDP
po stanovniku (odmah iza Švajcarske i Singapura). 8,5 puta više od Srbije. I sve to uz pad GDP – 4,5 % u 2018.
Stari grad se nalazi na poluostrvu Makao. Sa njim spojena i ostrva Taipa (na kojem su najveće kockarnice na
svetu) i Koloane.

Macau centar

U Beogradu sam jedno vreme često išao u restoran Makao. Najveća kockarnica u jugoistočnoj Evropi otvorena
u jednom novijem šoping molu nosi to ime. Nisam u njoj bio. U Beogradu, gradu kocke i sportskih kladionica
mene više interesuje zabava i umetnost. Ne pratim engleske fudbalske treće lige i slično.

pogled na mali deo kockarnice u Studio City hotelu

U pripremi za put video sam da je Makao već pre desetak godina prestigao Las Vegas kad je u pitanju prihod
od kockanja. Danas je taj prihod preko 7 puta veći. Drugi kazino na svetu po veličini je Venetian Makao, a
među prvih 10 je 6 sa Taipe. Iz Vegasa je samo njihov Venetian na 6. mestu. Najveće hotele-kockarnice na
Taipi drži firma Sands iz Las Vegasa. Osim postojećih velikih hotela uveliko se gradi još nekoliko, a prostora
ima za još, tako da ne mogu ni da zamislim koliko će ih biti za desetak godina.

grade se novi hoteli

Stigao sam na Makao međunarodni aerodrom letom iz Tajpeha. Nakon kraće carinske procedure ušao sam
u autobus hotela koji je čekao na parkingu. Svi veći hoteli-kockarnice imaju besplatan prevoz od aerodroma
do hotela za svoje putnike. Niko ne kontroliše rezervacije pa možete ići kojim želite, ali ćete stići do hotela
gde ide autobus.

Hotel Studio City enterijer i eksterijer

Smeštaj sam imao u hotelu Studio City. Predviđen prvenstveno za posete roditelja sa decom. I bilo je mnogo
dece. Tu je tematski Park legendarnih heroja Worner Brosa (Supermena, Spajdermena, Fantoma, Munje,
Akvamena, petao Sofronije i drugih). Deo sa virtualnim igrama svih vrsta. Restorani sa igračkama.
Poslastičarnice. Deca se mogu zabavljati dok roditelji kockaju. Porodična idila

Park legendarnih heroja

Svi glavni hoteli prilično blizu ili u Kotai Stripu. Od Parsian-a do Venetian-a postoji pešačka veza kao i
sa hotelima sa druge strane Stripa City of Dreams, Wyns i neki drugi.

Kotai Strip

U Vegasu sam u hotelu dobio program atrakcija u svim hotelima prema danima i terminima tako da sam
mogao da biram šta mi je interesantno. U Makau u hotelu možete dobiti samo satnicu besplatnih prevoza
između hotela na Taipi ili do starog grada, aerodroma, luke i slično.

Recepcija u hotelu Parisian

Osoblje svih hotela je izuzetno ljubazno. Ako pitate za nešto neće Vam samo reći već će vas i odvesti gde treba.
U početku sam mislio da to rade radi napojnice, ali sam ubrzo shvatio da napojnicu uopće ne očekuju. To mi
se desilo u nekoliko hotela, tako da se radi o obrascu ponašanja prema gostima.

Početna scenografija za program Crazy Horse-a

U Vegasu se svakog dana održava ogroman broj zabavnih programa. One najpopularnije morate rezervisati
bar nekoliko dana ranije. U Makau smo to veče videli reklame samo za program pariskog Crazy Horsa u
hotelu Parisian. Program je bio malo stariji, ali odličan. Kako nikad u Parizu nisam bio u Crazy Horse-u
(U Lidu, Molin Rouge-u i drugima sam bio više puta), obradovala me je ova prilika. Požurio sam da na
vreme kupim karte. Posebno jer su mi rekli da je program veoma popularan. Toliko da je bilo popunjeno
skoro 20% mesta.

U hotelima ima prekrasnih detalja.

Atmosfera u Americi je raspojasana opuštenost. Svi smatraju da se moraju ponašati ludo kad su u Vegasu.
Video sam odlične predstave u kafićima tokom dana, vesele i raspoložene ljude. U kockarnicama iznad
stolova plešu golišave lepotice. U jednoj sam video najavu za striptiz na pultu iznad stolova. Svih mogućih
varijanti krupijea. Prosečne sredovečne žene obučene kao kad kući kuvaju ručak, lepotice, stari, mladi i
svašta nešto.

Kimono od porcelana delo „Prosperitet“ umetnice Caroline Chan u hotelu Venetian izaziva veliku pažnju posetilaca
Hotel Venetian Macau je druga kockarnica na svetu po površini

E, pa svega toga u Makau nema. Ili bar ja nisam video. Svi su nekako ukočeni.
Atmosfera u kockarnicama je kao u banci. U nekim posebnim delovima gde se verovatno kockalo za veće
pare bila je tišina kao na šahovskom turniru, a na ulazu je stajalo nekoliko ljudi. Naravno, i ovde ima onih
zaraženih kockarskim ludilom. Prepoznaješ ih po sumanutom izgledu lica. Izgubljeni u kalkulacijama kako
se izvući iz gliba novim trošenjem para.

Hoteli su prepuni radnji sa najluksuznijom robom.

U hotelima je mnogo luksuzih radnji kao da ste na Champs d’Eliseeys u Parizu. Verovatno ima kupaca,
jer ih ne bi bilo toliko. Teško da su to sve dobitnici na kocki, već sigurno bogati ljudi iz Kine, Singapura i
okolnih zemalja ovde dolaze u kocku i u kupovinu. Ne mogu reći da muški kockaju, a žene kupuju, jer
sam u kockarnicama čini mi se video više žena nego muškaraca.

Hotel Parisian Macau je mnogo veći i lepši od sličnog u Las Vegasu

Čitao sam kasnije da je prostitucija legalizovana. Ja to nisam video. Verovatno se trude da bude nenametljivo,
jer žele da privuku porodične ljude, pa su taj deo negde sklonili za one koje takva zabava interesuje.

Studio City pogled iz sobe hotela.

Moj boravak od jednog dana i noći je sigurno prekratak da bi dobro upoznao Makao ali sam stekao
određene dojmove koje ovde prenosim.

Iz Taipe u Makao se stiže preko 2,5 km dugačkog mosta, širokog 9 metara. Ljubitelji adrenalina skaču Bungee jump sa ovog 338.8 metara visokog tornja.

Do starog grada od hotela se dolazi autobusom za petnestak minuta vožnje. Koliko sam čitao nekad je tu bila
i carina, ali se sada slobodno prolazi.

I u starom gradu dominiraju grandiozni hoteli i kockarnice

Hotel Grand Lisboa levo, tipična ulica iz centra u portugalskom stilu stilu desno

park Vasco da GammaKako je najstariji deo grada na uzbrdici koju presecaju široke ulice, česti su visoki pešački prelazi iznad ulica sa jedne na drugu stranu. Na jednom takvom prelazu našao sam se direktno u veoma popularnom lokalnom restoranu za ručak. Tu sam shvatio da se nisam vratio u Evropu, već sam još uvek u Kini.

kineski jelovnik levo, putokazi desno

Jelovnici su bili na kineskom, bez prevoda na portugalski ili engleski (kao na putokazima). Jedva sam se nekako sporazumeo. Negde su pronašli jelovnik sa malim slikama i šturim engleskim tekstom. Umesto da poručim nešto standardno kao šta su škampi i slično odlučio sam da probam neki lokalni specijalitet.

škampi i istranširana ptičica

Tako sam dobio nogice, odreske od grudi i duguljaste kosti neke ptičice. Bio sam strpljiv i dosta toga pojeo,
ali nogice mi nisu nikako išle, pa su ostale nepojedene. Venecuelansko pivo mi je pomoglo da taj okus brzo
sperem. Kako kažu junaci iz serija o preživljavanju dobio sam novu proteinsku snagu za dalju šetnju gradom.

po gradu prodaju ove pernate životinje, ali tu nisam video „ptičicu“ iz menja

Nakon šetnje centrom seo sam u besplatni autobus i vratio se u Studio city hotel. Preuzeo deponovane stvari
i uputio se drugim autobusom u luku Cotai.

Adio Taipa

Odavde brzi brodovi voze nešto preko sat vremena do Hong Konga. Veoma su udobni. Usput možete
pijuckati piće ili pregristi neki sendvič ili samo gledati televiziju. U Hong Kong smo stigli tačno prema
voznom redu.

Komentari

Trenutno nema komentara. Budite prvi i unesite komentar.