Leskovac, Srbija
01.09.2015
Годинама, при крају сваког лета, док нам врућине још муте памет,причамо како ћемо отићи на Роштиљијаду,да пробамо нешто другачије,да чујемо тај специфични говор,да нам у ушима зазвони Југ Србије.Па, тек сад су се стекли услови,без неког великог планирања.Повезали смо приватни одлазак од Београда до Матарушке бање, а онда преко Крушевца,Блаца,Прокупља,стигли старим путем до Лесковца. Ја знам, на свакој пијаци (Бањичка,Каленић,Душановац) , оригинал продавце поврћа из околине Лесковца,обично пријатне и духовите људе, а од којих редовно купујем све врсте паприке,лука,корнишон краставаца и пасуља ,па сам се ту и тамо распитивала како и где да одем , кад најзад дођем. Тако ми је Зоран објаснио, за пар кафана,где се добро једе – Колиба,Сандокан,Грош,Браћа Ђокић ,где су цене уобичајене и прихватљиве за све,независно од Роштиљијаде. Јер на Роштиљијади су,наравно више цене. То гледиште опет зависи . Нас у Београду по ресторанима толико одвале са цифрама,да кад смо дошли на одличан и обилан ручак у кафану Сандокан, па цео цех за четворо, хране и пића,платили 2100 динара,просто нам било смешно, а тек мило око срца и новчаника.
Е сад ово је стара и позната кафана ,одмах поред железничке пруге,где се једе квалитетан роштиљ.Пробали смо ћевапе на кајмаку и обичне,пуњену пљескавицу,лесковачке уштипке,домаћу кобасицу и фефероне са белим луком и невероватно добру шопску салату. А све залили пивом. Нема слика, јер је једноставно непристојно у кафани пуној људи, сликати храну. Укус фантастичан,порције нормалне, не превелике,чиста јунетина за ћевапе,без адитива. На крају домаћа кафа, скувана мераклијски, да нас из Београда подсети, шта више не можемо да нађемо у нашим градским кафанама.
Потом смо кренули у центар Лесковца, где је у главној улици, била организована Роштиљада.
На улици су постављеени штандови свих најпознатијих кафана овог краја, а има их и из Чачка, Бугарске, као и свих других делова Србије.Музика трешти са свих страна,обављају се последње припреме пред свечано отварање, заказано за 21,оо. Има све од роштиља и пића. Ту је и вашар свих других производа од сланог до слатког. Глинене посуде, кожа, обућа,ракија и украсне флаше, иконе, књиге,ножеви за све намене и пећи за грејање.
Прошетали смо омамљени свим укусима и мирисима, гледамо радње каквих нема код нас у Београду, застали смо да се одморимо поред реке.
Док смо шетали окружени мирисима роштиља и гледали свакојаке занимљиве штандове, тражили смо и мушког фризера да се моји ошишају. Наиђемо тако на Берберски салон Перица. Унутра гужва,а три фризера шишају натенане сваку муштерију. Салон је старински опремљен и нема журбе. Са сваким се поразговара и нашали, они знају сваку главу и косу напамет, мераклијски угођај. Клима ради и прича се о свему, оним врцавим лесковачким говором. На зиду дипломе од пре 80 година па све до данашњих дана.Нисам сликала, не би било у реду да реметим тај склад мушког света. Савршено искуство, којег ћу се сећати, једном кад полако овакви салони нестану из великих градова , а верујем да ће преживети у мањим срединама.
На самом отварању је дечије КУДруштво, мажореткиње и оркестар блех музике. Наравно ватромет.
Фешта Роштиљијада 2015 може да почне. Наредних неколико дана овде ће хиљаде људи уживати у храни,пићу и музици Југа Србије.
Долазе познате групе и певачи, правиће се највећа пљескавица на свету и мајстори роштиља ће се такмичити , ко је најбољи.
Ми смо кренули колима за Београд, срећни због овог доживљеног искуства.
montoya
2015-09-01 22:34:48
Mamaia,
zelim kao Leskovcanka da ti se zahvalim za ovako lep putopis i sto nas nisi kao vecina dozivela u stilu popularnih porodicnih serija. Dobru si preporuku dobila za upoznavanje grada i kafana, a sledeci put kada budes dolazila javi se pa ces imati besplatnog vodica kroz manje poznate kafane i zanimljivosti grada ;-}
Hvala ti za prvi putopis o Leskovcu, izgleda ovaj grad nije nikome bio toliko zanimljiv da o njemu napise par recenica i slika. Mala ispravka manifestacija se zove "Roštiljijada", ali ima vremena naucices kada sledeci put budes dolazila. Oprosteno ti je opili su te mirisi divnih specijaliteta iz Leskovca:-}}}}
baki70
2015-09-02 12:19:58
Tek sad videh da je završen putopis iz Leskovca. putopis je da ti voda pođe na usta. Svaka čast.
Kad smo već kod Leskovca i roštilja, pre više od desetak godina bio sam malo u Ohridu i na glavnom šetalištu kod jezera bilo je mnoštvo tezgi na kome su majstori iz Leskovca pravili roštilj. Masa meštana i belosvetskih turista tiskala se oko tezgi sa leskovačkom skarom. Bukvalno jedva su postizavali do posluže sve kupce, a na kraju tog šetališta, pred ulazak u stari grad zvrjao je sablasno prazan Mekdonalds
Mamaia
2015-09-02 13:37:42
Moram da se vratim u Leskovac. Bukvalno obozavam leskovacke punjene paprike sa domacim kiselim mlekom, a njih nisam stigla da probam.
Pa onda da u sumrak prosetam poljem kurtovka paprike, a zatim na smederevcu spremam ajvar. Da popijem sveze ispecenu rakijicu, uz casu ledeno hladne vode. Da slusam cigane obucene u roze majce i sa belim sesirima, kako uvezbavaju limeni bleh orkestar. EEEE.....
Teogonija
2015-09-08 19:25:26
Svaka čast! Mora da se ode tamo nekad, posle ovog čitanja ogladneh opasno.
"A ćevap sam ripne u tanjir" - savršeno! (sad bi trebo da ide onaj smajlic sto se cepa od smeha, ne umem da ga postavim)
Medo
2015-10-03 21:16:04