Lefkada, Grčka

12.09.2016

Moj boravak na Lefkadi je od 25.08.2016. – 04.09.2016. godine krenuli smo prethodnog dana u 21h i stigli na Lefkadu, tačnije u Nidri, u 10h po našem vremenu. Na granici Makedonskoj je bilo čekanje oko pola sata, a na Grckoj 5-10 minuta. Ukupno putarinu koju smo platili je 4.50 u Makedoniji i 9 evra u Grckoj. Na početku da napomenem, da obavezno ponesete raid za komarce i nešto za terasu obavezno. Mi smo poneli raid u sobi, ali zato dok smo sedeli na terasu „pojeli su nas“ nenormalno koliko ih ima.

Pre puta čitajući forum, mislila sam da ću pola mog vremena biti u Nidriju, a ostatak u obilazak. Pripremila sam mape, opise plaža, sve odavde sa foruma i to mi je pomoglo da se snađem da lakše nađem plaže i ne lutam. Međutim baš kao što ste pisali na forumu, kad obiđete bilo koju plažu, a da nije Nidri nećete se vraćati u Nidri i tako je i bilo. Obišli smo 19 plaža, a od toga smo se na 13 kupali. Pored toga obišli smo i Vodopad u Nidriju, Manastir Faneromeni, tvrđavu Agai Mavra i naravno glavi grad.

Nidri je lep gradić, ima OK za šetnju, glavna ulica koja se zatvara od 19h do 2h, mada i to ne poštuju svi , pa skuteri stalno prolaze, pa čak i automobili.  Glavna ulica je prepuna taverni, brze hrane, marketa, kafica, kao i ulica uz more-luku, u kojoj su u nizu restorani.

DSCN3926.thumb.JPG.c535172cbc0e5c4cffeb0

I dan i II dan – Prvi dan kasno smo ušli u sobu, izmoreni od puta i ne spavanja cele noći, rešili smo da odmorimo i malo na sat vremena otišli na Nidri plažu. Taj prvi deo plaže nam se nije svideo, i drugi dan otišli smo na kraju Nidri plaže, ne bi li videli bolji deo, ali nije ga bilo. Plaža je jako mala, veći deo luka, i plaža uz duž, ali ne velika, nema puno mesta za svoje suncobrane, sve što valja je zauzeto ležaljkama, pa smo zato rešili da odemo na kraj plaže, ali nam je to bilo daleko od smeštaja. Voda je bila čista u Nidriju, ali veliko i oštro kamenje, podseća na jezero.  ( baš kao što ste mi pričali).  Zato smo rešili da od 3 dana krenemo u obilazak po planu i nismo se više vratili na plažu u Nidri.

Nidri plaža

NIDRI.jpg.df1e0f37e09e749a092eaee2e61437

III dan – plaže Dessimi i Mikros Gialos.

Do plaže Dessimi smo stigli posle nekih 5km vožnje, skreće se za mesto Geni  i prati putokaz za plažu Dessimi, samo sto sam ja poslušala nekog sa foruma pa nisam išla baš u pravcu gde piše plaža Dessimi već levo uz brdo i posle krivine, skretanje desno koje nije obeleženo i došlo smo tačno do plaže. Ima parking od taverne, al smo se mi parkirali na parking vile-hotela, niko nas nije dirao. Dessimi plaža je meni baš bila lepa, čista voda, prelepo za ronjenje, ima i malo hladovine, uživali smo baš.

DESSIMI.thumb.JPG.433a27ebee30b730d86fa957d71c66e6dca_DESSIMI2.thumb.JPG.16fdeb1

Posle toga istog dana obišli smo plazu Mikros Gialos. Vratili smo se na glavni put, produžili dalje putem ka Vasilikiju i skreće se levo, ima obeleženo za plažu Mikros Gialos. Ovde nam je bio najveći problem pronaći da se parkiramo. Sve je bilo prepuno, parking, ulica puno. Plaža je sa krupnim kamenjima, ali je voda bila prelepa, imala je onu po malo tirkiznu boju.

57d71d80aba14_M.GIALOS.jpg.a954151d6a1df

57d71d9c757e5_M.GIALOS2.jpg.0761560a8172

IV dan – poseta Manastira Faneromeni, plaža Kathisma i Pefkoulia

Vidikovac iz Manastira na Lefkas

LEFKAS.jpg.2aaf75cf126d253e55327cc3f5524

Stigli smo oko pola 11 na Kathizmu i besplatni parking je puno pun, ostao je samo onaj koji se plaća 5 eura, ali mi nismo hteli da platimo, pa smo videli kako se drugi parkiraju na ulicu, pa smo i mi.  Lepa i ogromna plaža, lepa boja mora, ali jako velika gužva. Iako je bilo velika plaža, jako se brzo napunila. Sa desne strane lepo veliko kamenje u vodi, prelepo za slikanje.

KATIZMA.thumb.JPG.92db37e12c25c59a29d1e6

Popodne smo otišli na Pefkoulia plažu, parkirali se gore na magistrali, ne znajući da se može doći kolima do plaže. Bili smo na levi deo plaže, gde je Desk kafić, ali mi se taj deo plaže nije svideo. Veliko krupno kamenje u vodi, a talasi pa se ne može ni ući, da izubijaš noge, još ona trava u vodi. Naisli su veliki talasi pa nam iskvasili i peškire na plaži. Po meni plaža koja mi se najmanje svidela. Obišla sam kasnije i desni deo, veća plaža. Deluje lepše, ali nismo se kupali, već je bilo kasno.

Levi deo Perkulije

PERKULIA.thumb.JPG.e47decd8f0d136f352e4e

Desni deo Perkulije

D57d71f5cd19e6_PERKULIA2.thumb.JPG.42985e

V dan – Vodopad u Nidriju i poseta Lefkasa

Pošto mi je dragi izgoreo prethodnog dana, i noge mu se nadule od opekotina, nismo mogli ni da odemo dalje na plažu. Zato smo popodne otišli na vodopad u Nidriju. Priroda je prelepa baš za uživanje, ulazili smo i u jezerce gde je vodopad, zaista prelepo. Voda je naravno hladnija, ali vredi ući i napraviti nezaboravne fotografije. Predveče smo otišli u Lidl, pa u glavni grad. Lidl je OK sa cenama, mada mi nismo puno kupovali, jer smo dosta stvari poneli iz Srbije. Glavni grad nas je očarao. Kada budemo ponovo dolazili na Lefkadu to će biti glavni grad. Jedino što je malo duvao vetrić, koji izgleda samo u Nidriju nije bio. Glavni grad je bio pun uveče za šetnju  i čini mi se bar malo manje naših ljudi.

57d71fa904fed_VODOPAD2.thumb.JPG.8c2a350

VODOPAD.thumb.jpg.4c89de729bfca1dd1a3876

Lefkas – prelep grad za večernju šetnju

57d72104c20f4_lefkasnocu.thumb.JPG.bfe45

VI dan – Porto Katsiki

Trebao nam je nekih sat vremena do tamo, bila je dosta gužva na putu. To je definitivno moja omiljena plaža. Očarala me je onom stenom, koja je prepodne pravila hlad, pa pogled sa stepenica. Ma sve je bilo prelepo, i sada sam tužna kad pomislim što nisam tamo. Na plaži su kamenčići i ponegde pesak, a i vodi kamenje.  Ja inače volim peščane plaže, ali bez obzira na sve, ova plaža mi je ostala u srcu. I nije bila neka nenormalna gužva, kao što sam čula ljude da pričaju. Brodići jesu dolazili, ali nisu pristajali na plažu, već su se u daljini kupali ljudi na nekih pola sata. Ne bih nikad obišla ovu plažu samo brodićem, jer vredi uživati ceo dan na plaži tj. malo je jedan dan. Meni je žao što se nismo ponovo vratili.

57d7215ec7b11_PORTOKACIKI.jpg.b4b2bf3a5557d7217bb95b2_PORTOKACIKI2.jpg.49f9275ee

VII dan – Miloš i Agios Nikitas i poseta Agios Joanis i plaže u Nikiani.

Na Miloš smo išli preko brda pešaka, put ka plaži nije bio strašan, brzo dođeš do prelepog vidikovca, pa jedva čekaš da siđeš na plažu, same noge idu. Trebalo nam je oko 20 min do plaže. Povratak mi je bio teži, zato što je bilo toplo, a onako opušteni na plaži, još smo mi otišli skoro do pred kraj plaže, pa nam je bilo naporno dok smo sa gomilom stvari prošli plažu, pa tek brdo. Miloš plaža je zaista predivna, po meni druga po redu od najlepših. Onaj pesak predivan, obožavam ga, baš sam uživala i ronila. Popodne smo otišli na Agios Nikitas, da sam ohladimo od pesacenja u povratku. Lepa mala plazica, samo dosta ljudi. Mene mestasce nije odusevilo, ne volim tako mala mesta, smorila bi se da sam bila u njemu, jer volim da imam negde da prosetam uvece i da je zivo mesto.

Agios Joanis smo samo posetili ništa specijalno od plaže, nije nam se dopala, kao i Nikiana.

Pogled na Miloš

MILOS.jpg.331414ee7e2f561bdc2ea82afdb54c

Agios Nikitas

20160831_100719.jpg.35d47a334ad45cd176ac

Agios Joanis

57d722bdcb84a_AGIOSJOANIS.jpg.18ec799dca

VIII dan – Kavalikefta, Megali Petra, Avali

Po meni najlošiji put, posle sela Kalamitsi ide taj losiji, uzak put, naročito pred kraj puta ima rupe, a najgora stvar što se svi parkiraju pored puta, pa ionako uzak put, kad se memoiđu dva vozila, to je užas. Mi smo stili rano oko 10h, imalo je mesta pored puta, ali ja nisam htela da rizikujemo i tu ostavimo auto, već smo platili parking 3 eura. Prvo smo bili na Kavalikefti, lepa plaža pesak samo pri ulazu u vodi, na plaži kamenčići i ono veliko kamenje u vodi, koje daje čar plaži. Jedino što je plaža jako mala, a još kad iznad vas su ljudi iz Srbije, pa počnu da kukaju kako im ne odgovara ovo kršenje po plažama, ne možes ni da odmoriš. Ja se zatim sama otišla preko kamenja da ispitam teren i prešla na Megali Petru. Meni bez stvari je bilo lagano da pređem na Megali Petru, čak sam uživala petrajući se na kamenje. Bilo je dosta njih sa stvarima i mučili su se, pa sam kad sam stigla na Megali Petru pitala neke kako da se vratim putićem, da ispitam i taj teren. Lagano sam se vratila bez stvari. Posle sam sa dragim došla tim istim putem na plažu i vratili se istim putem. Sa stvarima i nije bilo baš lako u povratku, naročito što me je nerviralo i kroz tu malu šumicu ima mnogo osa koje toliko jure da ne možes da zastaneš. I na plaži me je to nerviralo, non stop su nas napadale, a ja alergična, još da me ujedu, pa sam samo bežala u vodu. Možda mi zato Megali Petra nije ostavila neki baš lepi utisak. Plaža ko plaža jeste velika, duga, pesak, ali onako prosečna za moj ukus. Popodne smo samo otišli da posetimo i Avali plažu, nismo se kupali. Put vodi preko nekog kafića, pa preko nekih drvenih stepenica, pa preko kamenja na plažu. Ako sam pogodila baš pravu plažu. Meni ništa posebno, nije bilo puno ljudi na plaži, mada je već bilo kasno i žurili smo da se ne vraćamo mraku po onim krivinama.

Kavalikefta plaža

20160901_170234.jpg.025f0d53135d37b46dc1

Megali Petra plaža

DSCN3994.thumb.JPG.4c35b2dcb4b4545c9efbe

Avali plaža

DSCN4014.thumb.JPG.359d2c45a063db13364ca

IX dan  – Gialos plaža

Po meni jedna od lepših plaža, meni na trećem mestu. Put do plaže nije bio toliko strašan koliko su svi pričali, vide se posledice zemljotresa, tu su bili i putari. Nadam se da će do sledeće godine srediti i put do tamo i do Egremnija, koji mi je tako žao što ga nismo obišli. Da sam imala još par dana, rizikovala bi i išla kao neki pešaka do dole. Bila bi to prava avantura. Gialos plaža prelepa, duga plaža, mesta koliko želite, nema guranja, uživanje pravo. Jedino što sam je stavila na trećem mestu je to veliko kamenje u vodi, a jedino su talasi bili tog dana malo jači, pa sam pazila da noge ne izubijam. 🙂

20160902_164638.jpg.e3a459291622ef5db8f0

X dan – Agiofili, Ammousa, poseta Afteli i Sivote

Do Agiofili plaze nismo ni znali put, mislila sam da je negde iz pravca Nidriju, pa pre ulaza u Vasiliki, ali nije. Morate uci u Vasiliki, pa preći šetalište i samo pravo pratite put, gde cete naleteti na tablu gde pise 2km do Agiofili plaze, tada krece los, neasfaltiran put. Morate polako voziti, ali sasvim je moguce autom. Ima veliki parking, ne znam da li se placa, jer smo mi auto ostavili malo pre spustanja za Agiofili nekih 200 m i spustili se pesaka. Vecina tu i ostavlja auto, bila je veca guzva nego na parkingu. Do plaze ima stepenice, pogled na plazu je zaista prelep, ali je bila guzva kad smo mi bili, jedva smo nasli mesta za nas suncobran pored stene skroz i isto je bilo osa haha svuda nas pratile.

Zatim smo otisli plažu Ammousa, mala lepa plažica, pod konac slameni suncobrani i ležaljke, krupno kamenje, ali bas simpatična plažica i jako čista, lepa za ronjenje.

Plažica Afteli je jedna jako mala plaža, nigde mesta kad smo je mi posetili, pisalo je da su 4 evra ležaljke i suncobran. Nismo se zadržavali, želeli smo i Sivotu da posetimo, kad već prolazimo u blizini. Simpatično mesto, luka, a plažu neku nisam ni videla, imala je neka jako mala. Ima lepo šetalište uz luku, sve pored restorani, po neka prodavnica, mirno i lepo mesto. Čak smo malo i pazarili tu u nekom marketu i cene su bile povoljnije od Nidrija. Ništa pre toga nisam znala o tom mestu, ali eto želela sam i to da posetim da imam celokupni utisak.

Agiofili plaža

20160903_115521.jpg.06c982cbec828d410b57

Ammousa plaža

DSCN4127.thumb.JPG.675bd9f2ca20c0680d48dPlaža Afteli

20160903_172829.jpg.ce0d71a80c34421db552

Sivota

20160903_175518.jpg.ac160fb7a6786ac1f42b

Ostalo je samo Egremni da obiđem, ali za to nisam imala više dana, i to je razlog da ako je srede do sledeće godine možda baš opet posetim Lefkadu, i onda bi obilazila samo plaže koje su ostavile jak utisak na mene.

Poslednji dan pri povratku kući, svratili smo na tvrđavu Agia Mavru, malo prošetali i još malo po gradu Lefkasu i krenuli kući i za 11 ipo sati prešli 940 km sa sve pauzama (kratkim), i granicama.

Tvrđava Agia Mavra

20160904_095044.jpg.4c9c14242e38f837804c

Mogu samo da kažem da je Lefkada moje najlepše letovanje i zauvek će mi ostati u srcu, vratiću se sigurno jednog dana.

12.jpg

Komentari

Minčetić

Minčetić

2016-09-13 11:41:56

Draga Rado,

Ja do sada još nisam bila na Lefkadi, ali po tvom putopisu i fokama kao i ponekim pričama koje sam već do sada čula, rekla bih da je i to Grčko ostrvo vrlo lepo. Bila sam do sada vise puta u Grčkoj, i to u Atini, Solunu (u prolazu) i na Halkidikiju, a od ostrva na Krfu, Kefaloniji, Skijatosu, Rodosu, Kosu (jedan dan), Tasosu i Eviji, i sa svih mesta nosim zaista lepe uspomene. Grčka je, po meni, zaista "zakon" za "klasično" letovanje, a naravno i za "klasičnu" kulturu.

Ako želiš, biće mi drago da ostanemo u kontaktu.

Pozdrav,

Jasmina