Lefkada, Grčka
09.09.2016
Posto sam iz Makedonije, izvinite unapred na sve greske u jeziku i pravopisu 🙂
Odlucio sam da posetim Lefkadu jos pre 2-3 godine, ali do ove godine nikako nisam mogao da uklopim finansije, letnji odmor i slicno. Prikljucio se ovom sajtu i forumu pre neki mesec i nisam pogresio. Clanovi tu su mi pomogli u svemu sto sam hteo da pitam, plus skrolajuci teme na podforumu Lefkada sam saznao skoro sve sto samo zelio da znam.
Negde u julu sam poceo da trazim smestaj. Citajuci teme u pod-podforumu Smestaj na Lefkadi, nasao sam jedno mislenje koje spominje Virginia Studios u mestu Frini, odnosno to je mesto koje je poznatije kao Agios Ioannis, predgradju glavnog grada Lefkade – Lefkas.
Nasao sam smestaj na Facebook-u i mladja gazdarica (ona dogovara smestaje i zna engleski, njena mama zivi tamo, ona ne zna toliko engleski, ali i obe su prefine) mi je potrazila 35 evra od dan za dvoje na kraju avgusta. Posto nisam bio siguran za tocne date, a ona mi je potrazila da uplatim 30% preko Western Union-a za rezervaciju, dogovorile smo se da ponovo pisem neki den pre polaska sa Makedonije, pa ako ima slobodno – super. Tako je i bilo. Ali pojavio se jedan mali problemcic – studio za dvoje nije bilo slobodno na te datume, ali mladja gazdarica je ispala totalno kul i fer, pa mi je ponudila da sedimo 2 dana u veliki studio od 50 m2 za istu cenu kao i za obicno studio, pa da se prebacimo posle u onaj manji (ali mnogo kompaktniji i spored mene – bolji za dvoje ljudi). Kad sam stigao tamo platio sam 300 evra za dvoje za 9 noci (zadnji dan ni je starija gazdarica ponudila jos jedno vece gratis, ali smo morali da se vratimo + vreme je postalo lose). Za smestaj nemam reci. Sve je bilo novo (te sobe su 3-4 godine „stare“, na Google Street View od 2012 jos se grade), klima, TV, wi-fi, odlicno kupatilo, udoban krevet, odlican garderober, prelepa terasica, jos lepsa kujna, frizider radi „ko lud“ i tako dalje…
Suma sumarum – Virginia Studios u Agios Ioannis-u TOPLO preporucujem. Kad se vratim opet na Lefkadu – idem tamo opet (mladja gazdarica mi je posle pisala na Facebook-u da su totalno odusevljeni od mene i moju devojku i nasem odnosu prema njima i smestaju, te mi ponudila 2 dana gratis kada se vratim. Evo njihov FB, pa ko hoce – nek izvoli. Od mene sve najbolje za njima.
Idemo dalje.
Spakovali se i na 29-tog oko 02:00 poceli smo nase putovanje. Od mog grada (Stip) do Lefkasu ima oko 530km. Na makedonsku granicu smo se zadrzali 2 minuta, a na grcku 5. Ja nisam jos nikad do sada prosao granicu brze. Do Solunu je put ok, ali za autoput Egnatia Odos nemam reci. To je lepota za voziti se. Platio sam 1.20 evra patarinu posle Soluna, posle ima 2 x 2.40 evra i tunel kod Preveze za 3 evra.
Stigli smo u Lefkasu oko 10 ujutru (09 po nasem vremenu) sa nekoliko pauza. Koristio sam besplatnu navigaciju Here WeGo za koju imam samo pohvalne reci, Pronasli smo studio, ali posto smo stigli malo rano sacekali smo pola sata dok nam srede sobu. Raspakovali smo se, nesto jeli, malo odmorili i oko 16 sati odlucili da obidjemo Pefkuliju. Mislim da ce mi taj pogled kad se spustas sa Tsoukalades-a i prvo kad ugledas more vidis levi deo Pefkulije i brdo iznad A. Nikitasa i Milos plazu ostati zauvek u secanju. Malo smo zastali na taj vidikovac koji je iznad Pefkulije, napravile neke fotke i produzili dalje. Posto nisam znao da je Deck Beach Bar malo levo, parkirao sam se na tom velikom belom pesocnom parkingu odma uz magistralu i produzili peski izmedju sume i kampera. Tu moram napomenuti da kad smo bili vtori put na Pefkuliju, pronasao sam parking koji je do Deck Beach Bar-a i tu isto se ne placa. Prosli kroz Deck (cini mi se da je odlican beach bar) i opet otisli na desnu stranu Pefkulije posto spored mene to je i najbolja strana za kupanje.
Sumiracu utiski sa sve plaze koji smo obisli na kraju putopisa.
Evo i prvog dana i slike sa Pefkulije.
Vidikovac iznad Pefkulije
Pogled ka levoj strani Pefkulije i prema Agios Nikitas
Pogled ka desnoj strani Pefkulije
Na vracanju sa plaze smo otisli do Lidl-a i mogu da kazem da smo ispazarovali solidno posto i sam Lidl je bio vrlo, vrlo ozbilno snabdeven. Tu moram da napomenem cene koje su sasvim OK i mi smo potrosili negde oko 100 evra tamo (pazarovali smo 3-4 puta za 9 dana). Ali nam je frizider bio krcat. Kad smo se vratili u apartmanu bili smo isuvise premoreni, pa smo ostavili obilazak Lefkasu za sutra uvece.
Drugi dan smo se dogovorili da prvo obidjemo Katizmu, a onda Milos, pa da uhvatimo zalazak sunca tamo.
Evo slika sa Katizme.
Negde oko 5 sati smo se parkirali u Agios Nikitas-u (jedva!) i poceli smo da se penjemo po brdu da dodjemo do Milos plazu. Moram da kazem da mi se put i penjanje ucinilo mnogo lakse na povratku. Ne znam dali je zbog nedostatka sunca ili zato sto je uspon malo veci, ali mnogo kraci kad se penjes sa Milosa ka vrhu brda.
Slike sa Milos-a
Uvece smo pronasli snagu da obilazimo Lefkas. To je jedan prelep gradic, jedan od najboljih primorskih koji sam video u Grckoj. Ima svega i svacega, osven buku od diskoteka sto je i jedno od najboljih stvari. Slika iz Lefkasa nemam, ali zato ostao mi je urezen u secanju i te njegove tesne ulice izmedju kuca koje itekako potsecaju na Veneciju, sto je i opravdano. Bio sam i tamo, tako da slobodno mogu da uradim sporedbu. Za luku isto nemam reci, jedna od boljih koje sam video.
Treci dan je bio za obilazak za tri plaze sa kojima se stize iz sela Kalamitsi – Kavalikefta, Megali Petra i Avali. Ako neko hoce da ide na Avali treba da skrene desno pred da sidje na Kavalikeftu (gde je i parking), a do Megali Petru se stize na dva nacina – preko karpe iz pravca Kavalikefte i preko pesackog puta do koje se dolazi odma na zadnju krivinu pre parkinga na Kavalikeftu. Mi smo probali i na dva nacina. Prvi put moja devojka me je jako zeznula da probamo da odemo preko karpe, a bilo smo sa punom „ratnom“ spremom – suncobran, rucni frizider, torbu za plazu, 2 rogozine… Isli smo sigurno 20 minuta za dalecinu od 100 i kusur metra. Ja mogu da se kladim da bi se brze popeo na brda iznad Milosa nego ici preko karpe do Megali Petru. Drugi put smo isli preku puticem sa kojem se silazi do Megali Petru i mogu da kazem da je mnogo lakse da se covek popne nazad nego da sidje jer je put pun zemjle, kamenja i prasine, pa je vrlo klizavo za silaziti (ako nisi u patike).
Slike sa Kavalikeftu
Karpe koje vode do plazu Megali Petra
Slikano sa obratne strane – karpe koje vode sa plaze Megali Petra prema Kavalikefta
Megali Petra se vec vidi…
Slike sa Megali Petre
Pogled ka krajnjoj levoj strani Megali Petre
Morski som
Slike sa Avali plazu
Pogled od puta koji se dvoji desno ka Avali plazi (taj put sta se gleda dole ide prema Kavalikeftu)
Trece vece smo odlucili da provedemo u Nidriju. Moji licni utisak je da je bucno i mesto sa guzvom, iako je bio septembar. Ima jednu glavnu ulicu sa retkim tavernima i puno ducana i ima drugu ulicu koja je uz luku i tamo su taverne do taverne. Licno ja se ne bih nikad smestio tamo jer sam vozio minimum 30 minuta do mog smestaja u Friniju, a onda se vozi jos 20 minuta do Katizme, a da ne pricam o jos juznijim plazama. Sve u svemu – Nidri mi je ostavio OK utisak, ali ako hoces da si svaki dan na zapadnim plazama Nidri nije bas dobar izbor.
Cevrti dan je bio planiran za posetu Porto Katsikija, svetionik na juznem kraju ostrva i Gialos plazu. Kod tavernu Oasis (koja mu dodje iznad Egremni) sam zastao na vidikovcu (koji je pola razrusen iz lanskog zemjlotresa) gde se pruza prelep pogled.
Stigli smo na Katsiki negde oko 10:30 i vec je bilo guzva od kolima, pa sam se parkirao na parkingu koji kosta 5 evra. Bili smo na plazu do 15:00 kad smo se spakovali i otisli do svetionika. Tu moram da spomenem da sam totalno promasio put, odnosno hteo samo da skratim, pa sam zavrsio na jedan put od peska i kamenje koji je bio itekako strasan za voznju (ja imam 10 godina iskustvo). Put ima PRELEP pogled, ali nikako ne preporucujem da se vozi tamo jer je vrlo moguce da pocepas gume na autu.
Svetionik ima prelep pogled na taj juzni deo Lefkade i svu njenu surovu lepotu u karpama, kao i odlicen pogled na Kefaloniju.
Evo slike sa Porto Katsiki-ja
Slika sa svetionika
Slike iz Gialos plazu. Tu moram da napomenem da je put malo rizican, a prema najnovijim informacijama sad je ponovo neprohodan radi odrone zbog kise. Valjda ja sam imao srece da 2 puta odem do Gialos-a.
Pogled prema levoj strani Gialos i prema mojoj neostvarenoj ljubavi – Egremni
Neke vile na brdu izmedju Gialos i Egremni
Mali ostrov koji sa Katizme se vidi da je daleko, a sa Gialos vrlo blizu. Ima krst na vrhu.
Cetvrti dan smo zavrsili u Agios Nikitas-u. Izgleda mi lepo mesto, ali ono sa parkingom je totalno ludilo!
Pogled sa vidikovca negde pre sela Drimonas
A. Nikitas uvece, gledano sa plaze
Peti dan je bio posvecen jugu, odnosno plazama Agiofili, Ammousa i Mikros Gialos, kao i manju prosetku kroz Vassiliki koje mi se cini OK mesto.
Agiofili
Nemam slike sa Ammousa plaze jer je bila prepuna, a mala i mi se cinila vrlo losa sa velikim kamenjem na plazi.
Mikros Gialos
Pogled na uvalu kada put se spusta Katochori prema Vlicho
Uvece smo zavrsili ponovo obilasku gradu Lefkas. Mesto je prelepo.
Posto sam prosao sve plaze koje samo hteo (Egremni sam planirao za turu brodom, ali o tom – potom), sesti dan smo se posvetili samo na Pefkuliju, a onda oko 18:00 smo otisli do Rachi restoranu i ljudi su tek poceli da dolaze. Potrosili smo 40 evra na veceru za dvoje, a ja sam ostao sa punom stomaku i ociju. Pa to je prelep prizor. Mislio sam da je mesto precenjeno, ali sam ostao bez reci kada su oblaci poceli da dolaze ka nama, a sunce je pocelo da zalazi. Po meni – ko nije bio na Rachi-ju, nije ni bio na Lefkadu.
Sedmi dan smo proveli na Megali Petru, uvece smo otisli do Nidriju da rezervisem turu Ionian Princess koja ide do Egremni i Porto Katsiki, a polazi iz luke u Vasilikiju. Brod vozi samo vtornik, sredu, petak i nedelju, polazi od 10:00, pa do 16:00 sati i kako mi je agent rekao – na Egremni je 3 sata. Platili smo 30 evra za dvoje… i to je bila moja najveca greska sto sam cekao zadnjih dana da se raspitam za tu turu. Ja sam bio u nedelju u Nidri, turu nema u ponedeljak, pa sam cekao do utorka kada se vec vreme rasiplo.
Osmi dan smo proveli na Gialos-u, vece smo proveli u Lefkasu.
I onda devetog dana, odnosno u utorka sabajle je pocela kisa kao iz kabla. Otisao sam do Nidri da povratim pare, agencija jos nije radila. Otisao do Vasiliki da vidim za turu i da vratim pare, a od tamo su me prepratili do agenciju u Nidri. Na povratku u Nidriju agencija je otvarala, pa me decko upatio da se vratim uvece i da mi pare vrati agent kod koga sam rezervisao turu. Sve u svemu – ostao sam totalno razocaran sa mojim cekanjem da rezervisem turu, pogorsanjem vremenom napolju i nemogucnosti da posetim Egremni. Ali to je ostala jedna od mojih motivacija da opet posetim Lefkadu.
Negde u popladnevnih casova vreme se malo smirilo, pa smo vreme iskoristili za prosetku uzduz i popreko na plazu Agios Ioannis na koju nismo se okupali ni jednom, a cinila mi se da je sasvim OK.
Pogled na mesto Frini sa vidikovca ispod manastira Faneromeni
Desetog dana smo spakovali kofere, pozdravili se sa starom gazdaricom i na povratku smo obisli Pargu, Perdiku i Sivotu, pa preku Igumenice smo se vratili kuci. Nemam neke posebne utiske o Sivotu (cini mi se obicno mestence), ali me je zatoa Parga iznenadila pozitivno. Cini mi se da je lepi mali gradic, ali ne znam nista za okolne plaze (osim Lichnos) posto sam celu svoju paznju ovog leta posvetio Lefkadu. E da, cuo sam i da je plaza Vrachos kod Preveze super.
Parga
Tu bih hteo da postavim i sve panorame od 360 stepeni koje su okacene na Google Maps koji sam napravio:
Pefkoulia
Rachi
Agios Ioannis 1
Agios Ioannis 2
Parga
_____________________________________________________________________________________________________________________
Da sumiram utiske:
– Prosao sam 785km na Lefkadu i negde oko 1933km ukupno.
– Potrosio oko 700 evra za dvoje, uklucujuci smestaj, gorivo i sve ostalo.
– Celo vreme sam ocekivao talase, ali samo jednom i to SAMO 3-4 povecih talasa na Megali Petru. Sve ostalo je bilo talase od oko pola metra ili manje.
– Hrana i pice po tavernama je OK sa cenama, ali ja se nisam hranio tamo svako vece.
– Cene u Lidl-u su sasvim pristojne i Lidl je ovoj leta bio najsnabdeveniji, a skoro uvek je bilo guzve.
– Putevi su ok, osim put do Agiofili. Pa to je mizerija. Pa ja bih pre vozio 5-6 puta do Gialos-u i nazad, nego da vozim dva puta do Agiofili. Dovoljno receno.
– Nisam stigao da obidjem crkvu Ekklisia Profiti Ilias, nadam se da cu uspeti sledeci put
– Grcki vozaci nemaju pojma. Citao sam to i ranije na forumu, ali oni stvarno pojma nemaju. Pa vrlo ocigledna je razlika od makedonskih, srpskih, romanskih i svih drugih vozaca nego grckih. Dno-dna.
– Jednu VELIKU zamerku vlastima na Lefkadu. Na nekim plazama kao Milos, Megali Petra, Avali postoji JEDNA i JEDINA pesacka pateka da se dodje do njih. Ja stvarno ne razumem kako nije moguce da se te pateke srede i doteraju da ljudi normalno pesace, ne da se pentraju i silaze kao koze.
Ovo je moj konacni rejting plazama na kojima sam bio
1. Megali Petra. Zato sto sam pronasao svoju sopstvenu karpu na koju sam uzivao bacajuci se od nje i jednostavno na suncu. I zato sto je boja mora bila najlepsa tamo. Dali mi se tako pogodilo meni – ne znam.
2. Gialos. Mozda najpotcenenija plaza na Lefkadu.
3. Milos
4. Porto Katsiki
5. Agiofili. Mozda najbistra voda na ostrvu.
6. Pefkoulia
7. Kavalikefta
8. Avali
9. Kathisma. Najprecenenija plaza na Lefkadu (po meni)
10. Agios Ioannis
11. Mikros Gialos
12. Ammousa
Nisam uspeo da odem na Egremni za sto mi je najvise krivo, ali to je motiv vise da se vratim opet.
Suma sumarum – Lefkada je moj najlepsi i najbolji odmor do sada (imam 29 godina). Za sledecu godinu planiram Kefaloniju (zato sto ne idem dve godine za redom na isto mesto), ali bi rado proveo neki dan opet na Lefkadu.
Moja najtoplija preporuka za sve koji se misle – posetite Lefkadu ako jos niste jer verujem da cete svaki naredni letnji odmor gledati sa drugim ocima.
Tijuana
2016-09-21 23:46:06
"posetite Lefkadu ako jos niste jer verujem da cete svaki naredni letnji odmor gledati sa drugim ocima. " - ovo je apsolutno tacno