Kraljevo, Srbija

12.01.2016

Golija

Dakle,
nakon dosta ra
zmišljanja gde bi smo mogli da provedemo prvomajske praznike izbor je pao na Goliju.  O Goliji nismo znali gotovo ništa, sem naravno dostupnih informacija preko wikipedije, ponekog posta na određenim portalima i emisije Trag RTS-a o našim, ispostaviće se kasnije, domaćinima.

Dolazak: Dosta prosto, iako odavno nisam išao na tu stranu pa sam očekivao više komplikacija. Dakle, iz Novog Sada autoputem do Batočine, zatim pratite magistralni put Kragujevac – Kraljevo – Raška, u mestu Ušće ne skrećete desno gde je putokaz Golija već nastavljate pravo, preko reke Studenice i idete ka Beloj Steni. Nakon 20-ak km nailazi se na dobro obeleženu raskrsnicu na kojoj pratite putokaz Golija i skrećete desno, nakon čega započinje uspon. Vozi se uskim ali dobrim planinskim putem, ipak, treba biti oprezan da vas ne povuče brzina. Do centra sela Rudno je put asfaltiran, dalje je makadam, uglavnom dobar pa sem u slučaju obilnih kiša ne bi trebalo da bude problema. Od raskrsnice do centra sela ima novih 20-ak km.

Golija: Iskreno, imali smo predstavu gde idemo ali nismo očekivali ono što smo zatekli. Golija je divna planina, za sve koji žele beg od gradske buke, gužve, zagađenja, za sve koji vole DUGE šetnje, za sve ljude koji od planine ne očekuju Beograd na brdu nego planinu, sa svim svojim lepotama do kojih se dugo hoda ili pedala, ukoliko vam je vožnja bicikla draža. Ljudi su divni, pomoć možete dobiti od svih meštana, bez obzira kod koga ste smešteni ili na koga ste naleteli tokom šetnje. Naš termin je bio vreme kada se planina budi nakon zime tako da je moj savet da ukoliko volite da pravite herbarijume ili proučavate floru i faunu birate drugi, kasniji termin, prvomajski praznici nisu u tom smislu idealno vreme. Ipak, od četiri dana boravka, tri dana je sijalo sunce te smo uspeli i da izgorimo iako zbog planinskog vazduha nemate osećaj vreline kao u gradovima. Savet – ponesite šešire ili kačkete i čuvajte se sunca, ume da bude opasno. Dnevne temperature su išle do 20 stepeni, što je idealno za šetnju. Trebalo bi da imate slojevitu garderobu jer se u samo par minuta temperatura naglo spusti usled vetra ili oblaka.

Smeštaj: Mi smo izabrali pansion Nebo, 4km udaljen od centra sela u pravcu ka Srnjači. Pansion raspolaže sa tri brvnare i svojim restoranom. Domaćini su divni, imate potpunu slobodu a s druge strane, ukoliko vam bilo šta zatreba, možete računati na njih. Pansion je na divnom mestu jer je sa svih strana okružen stablima smrče a ispred brvnara je uređen travnjak na kome možete igrati basket, fudbal, badminton ili se jednostavno izležavati na suncu i uživati u miru i tišini. Pansion jeste udaljen 4 km od centra sela Rudno ali ako vam pešačenje nije problem i ukoliko želite mir, onda se nećete pokajati.

Saveti:

Šetajte – iskoristite svaki momenat za šetnju, nećete se pokajati, nadisaćete se svežeg i čistog vazduha i napuniti baterije, bićete zdravo umorni i verujte,  spavaćete kao bebe. Mi smo prelazili i po 20km dnevno, gotovo u cugu.

Jedite – uživajte u domaćoj hrani. Jedite domaći sir, kajmak, kiselo mleki, domaću šunku, slaninu, čvarke, kačamak od heljdinog brašna, dimljenu pastrmku, domaća jaja, uštipke, jedite sve što vam ponude jer je hrana odlična i zaboravite na režime ishrane i brojanje kalorija – trebaće vam energija ukoliko želite da maksimalno iskoristite vreme za aktivnosti!

Uživajte – ukoliko ste korisnik Telenor ili Vip mobilne mreže, verovatno  nećete imati signal na većini mesta, što je u stvari idealno jer nema poruka, poziva za ubijanje vremena, jahanja na netu bez određenog razloga. Ipak, ponesite mt:s karticu za slučaj da vam se nešto dogodi.

Napomena: Obavezno budite u kontaktu sa domaćinima kako bi vam dali sve neophodne informacije (od stanja na putevima do funkcionisanja mobilnih mreža).

Preporuke: Između Kraljeva i Golije prolazite pored nekoliko banja koje možete obići. Moja preporuka je da ipak posetite Studenicu i da, ukoliko imate volje i vremena, posetite srednjevekovni grad Maglič.

Srećan put i lep provod na Goliji.

Pansion.JPG

Komentari

ljuba3_kg

ljuba3_kg

2016-01-16 13:55:59

Dopunio bih putopis sa preporukom da se  na putu ka Rudnom  obavezno svrati u manastir Gradac ( samo 1 km odstupanje) a ako pa  noćite obaveno bacite pogled na nebo , jer  sa ove planine nebo je zaista zvezdanije.Ukoliko ste u prilici posetite i Kace , vodopade izubre ( 7 km od Rudnog ) , koji su pod režimom zaštite I stepena ovog parka prirode i biosfere Golije.Ove godine novost je i da već pomenuta Srnjača ,Pansion Nebo ( Slađa ) Rudno,uključena u sistem vaučera ministarstva turizma tako da petodnevni boravak za 2 osebe košta 5X2X 2300= 23000 - 10000 (vauceri) = 13000. Ako nekom treba kontakt telefon, neka mi se obrati u pp.

ajokovic

ajokovic

2016-08-11 12:49:23

Cao :-) Predivan tekst iznad, i mi smo isto tako doziveli Goliju. Ima mnogo lepsu prirodu od Zlatibora, Kopaonika. Razmisljamo da kupimo plac za vikendicu tamo. Koji je deo najlepsi- ka Raski, Ivanjici ili Pazaru? Da li imate jos neke preporuke oko najlepsih delova Golije?