Aprilci, Bugarska
14.12.2014
Po izlasku iz aviona na “Letishte Sofia”, kacim se na bus koji te vozi do terminala. Aerodrom staklen, nov, skockan kao Shipol (Amsterdam Aerodrom), nemas osecaj da si na brdovitom balkanu. Ali kad sam video vozaca u busu sa Gucci cvikerima i kajlom u atleskoj majci, kako odvrce Chalgu ( Bugarski Turbofolk) na radiu, bilo mi je sve jasno gde sam. Navala taksista na tebe, gore nego u Meksiku.
Posto je bila noc, morali smo da prespavamo u Sofiji. Grad kao svaki tranzinti grad lepsi je nocu. I ovog puta sam poceo i zavrsio u najboljem Pub-u. To je mesto koje nema veze uopste sa celom zemnjom. “JJ Murphy’s” je klasicna Irska Krcma u samom centru.Umesto turbo folka, kajli, i silikona, tu je uzivo divlja irska violina, rumeni Britanci , opusteni Bugari, i dobar Guinness( Irsko Pivo).
Jutro u Sofiji, sa jedne strane balkona pogled na veoma blisku prelepu planinu Vitosha a sa druge pogled na grad gde je saobracajni kolaps. Za dorucak Banitsa (burek) i pitki Ayran ( mix jogurta i vode).
Ukljucenje na auto put za Varnu i paljba. Umesto na izgradnju puteva novac Evropskih donacija je otisao na izgradnju prelepih vila na moru u vlasnistvu „kontraveznih biznismena“. Posle 2 sata voznje krecemo uzbrdo ka Staroj Planini ( Centralno Severna Deo). Oblast Lovech je bugaraska verzija Austrijske Tirol Pokrajne ali samo sto se tice pejzaza i raznolikost kuhinje.
Najveci trip je kada vidis Ruski Kamion Gaz iz doba komunizma sa novim bugarsko evropskim tablicama.
Na jednu od planina okacen je pravolslavni Glozenski Manastir iz 13 veka, ima smek Hilandara samo za razliku je jedna gradjevina i okruzena bujnim zelenilom.
Moja finalna destinacija Apriltsi (sastavljeno od 4 sela), suncani zeleni tanjir na Staroj Planini koja je nacionalno blago zemnje. Mesto odakle se digo Aprilski ustanak protiv Turaka i gde se krio Vasil Levski ( bugarski Karadjordje). Ako ste ljubitelj planinarenja, ovo je pravo mesto.
Svaka druga kuca je mali hotel skockan u etno fazonu. Babe kuliraju na klupi ispred kuca i observuju saobracaj, dok matori bugari u Mehana (kafane) udaraju Zagorku (pivo) i Kebabche (veca verzija cevapa sa dodatnim Kumin zacinom) i gledaju rekreativne turiste.
Butik Hotel “Svatovete” (20 eura / noc) je originalan etno fazon. Imas osecaj da si antrpologijskom muzeju. Pocev od anticke vodenice u restoranu preko konobarice u opankama pa do glinenih cinija. Sve sobe zajedno sa bazenom su uprte pogledom na najvisllji vrh Botev 2376m. Kao svi bugari poceo sam sa Skembe Corba 2 euro (tradicionalni lek protiv marmuluka) i Zagorka Bira (pivo) 1 euro, . I ako su nam komsije, bugari imaju daleko veci izbor supa i apetaizera nego mi. Tu je lagana salata sa ogromnim mesnatim paradajzem zvani “Bikovo Srce” i bugarska feta sir. Uz to ne smes da izostavis maglovitu Mastiku ( zdravica) koja kliz niz grlo. Za razliku od nas, bugari vise piju a i duze zive, neznam koja im je tajna. Jedan 90 godisnji mestanin mi reko da se triik krije u Kiselom Mleku koji pocinju da piju od 3 meseca zivota pa do kraja.
Sa ATV motorima koje smo iznjamili iz hotela, zapucali smo u sumu bogate flore i faune. Vozili smo sve dok smo mogli, a posle sa rancima poceli smo da se pentramo na vrh Boteva.
Negde na pola puta je Hidza Pleven objekat komunisticke verzije Swiss Chalet-a,(10eura/ noc).
Zabili smo tu zastavicu, i ponovo krenuli sa lokalcima po Sudzuku ( suva plosnjata kobasica) i Mavrud ( Bugarsko vino slicno Pinot Noiru) dok su turisti bili u full planiskoj opremi sa energetskim napitcima. Stoni tenis, Marvud, stoni tenis su bili poslednje visinske pripreme pred osvajanje Boteva.
Po povratku zavrsili smo u poznatom Trojanskom Manastiru iz 16 veka gde nam je pop uz domace vince i Kachkaval Pane (pohovan kachkavalj) pripovedao istoriju kako Bugari nisu bili fer prema Srbima.
Vratili smo se u Hotel Svatovete gde nam je nasmejani “Ludi Max” glavni kuvar okreto jagnje na zaru. Specijalitet kuce Punjene Chuske ( Punjene paprike).
Pored stranaca, ima dosta Sofijanaca koji ugrabe vikend da izduvaju glavu. Debele bugarke nisam primetio, ali zato skoro svaka ima istu porudzbinu Shopska salata (shto je inace autenticna bugarska salata), mala rakijca i pepeljara. Hteo ti ne hteo bugarski turbo folk moda se nazire. Inace gotive srbe, a posebno Cecu. Jednog trenutka pevacica je pevala pesmu “Beograd” za ekipu iz Sofije, sto je bio totalni trip. Ja sam sedeo sa par Japanaca koji su preleteli pola planete da bi se slikali u shtali kako muzu krave. Etno turizam je cudo!
Zbog strasno jeftinih nekretnina i standarda u Bugarskoj,ovde mozes da naletis i na neke engleske penzionere koje su nasli svoje utociste u ovom delu Evrope. Sve u svemu za te pare u Apriltsima mozes da se dobro provedes. Kupio sam suve pecurke i glineno posudje za poklone kuci.
Komentari