Nea Vrasna, Grčka
24.01.2014
Proslog juna smo prvi put letovali u Grckoj, nismo znali sta da ocekujemo, osim sturih informacija i slika koje smo pronasli na netu, a o Vrasni smo prvi put culi u agenciji, tako da smo krenuli na slepo, vodjeni povoljnom cenom i mislju da ne moze biti gore od Sutomora. :p Brinuo me put, posto mi je to kao i vecini verovatno, najomrazeniji deo. Putovali smo preko lokalne agencije. Imali smo srece i na prelazima, nismo se zadrzavali duze od sat vremena nigde, cini mi se. Sve u svemu, put mi uopste nije tesko pao. U 9 uvece krenuli iz Kv-a, stigli oko 11 prepodne. Dovezli nas do same kuce vangelis. Iako je ulaz u sobe bio predvidjen za 14, dopustili su nam da se smestimo i presvucemo, a onda su nastavili sa ciscenjem soba. Divno od njih. studio sa kuhinjicom i kupatilom na prvom spratu sasvim korektan, cisto, pvc, komarnici, tv, uvek topla voda, udobni kreveti, siroka terasa sa garniturom za sedenje, ormar, komoda sa ogledalom… Nista vise nismo ni ocekivali. A sa terase bocno, videlo se more.
Vrasna, divna, mala, cista, sa divno uredjenim sirokim setalistem, restorani (spomenucu Posejdon, malo dalje od samog setalista, super klopa, pristupacne cene… prvog dana narucimo giros cele porcije od 5e, umesto onog za poneti od 2,35, plus pomfrit i grcku salatu 5e, racunajuci da smo mnooogo gladni posle puta, nismo mogli pojesti ni pola, zato nam je ljubazni konobar zapakovao u kutiju ostatak, a klinka je dobila gratis sladoled) i restoran na samom kraju setalista, ka Stavrosu, gde ste mogli da rucate u hladovini platana, na travi… kafici, dzidzabidzarnice (uglavnom kinezi), pizerije, malo igraliste za decu na plazi, beach barovi… sve u svemu, sve sto vam treba imate tu i ne morate da mrdate nigde. Lidl nekih kilometar od plaze, kod magistrale, jos jedan market pored. Pijaca ponedeljkom, mislim, ali prodavci voca krstare kamionetima kroz mesto tako da uvek ima da se kupi svezeg voca i povrca 1e kajsije, breskve, nektarine, paradajz, dinje, lubenice. Plaza dugacka siroka, red lezaljki pa slobodna plaza i sve tako… za dva pica u iznosu od 5e dobijete dve lezaljke i suncobran za citav dan. Moram da spomenem tavernu Zinon, cije smo lezaljke vise puta koristili… najpovoljniji a ljubazni. A nekad smo isli na slobodnu plazu da pobegnemo od guzve. Ulaz u vodu malo nagao, ali nista drasticno, ima desetak metara do preko glave. Voda topla, cista, providna, dva dana je bilo velikih talasa inace ne.
Uvece bismo obicno setalistem skoknuli do Asprovalte, koja je uvece ziva i puna sveta, za razliku od Vrasne koja je mirnija. Na setalistu vasarska atmosfera, muzika, graja… nacickane grcke kafanice, barovi i restorani, muzej, zurka na bazenu, luna park, igraliste za decu, igraonice… Kod Asprovalte je divno to sto je zelena, dosta platana i prirodne hladovine na samom setalistu, takodje divno uredjena, cista i odrzavana, redovno zalivanje, trimovanje trave. Standovi sa kukuruzom, nakitom, ulicni slikari, karikaturisti, mimicari… Unutrasnjost grada mirna, tih gradic bez mnogo sveta na ulicama, ali sa jos boljim kafanicama, onim pravim grckim, konkretno Gwvia, ljubazan konobar, koji nas usluzio na tecnom srpskom, punjene paprike, musaka, 2 krigle Vergine i pepsi, i tek ispecen domaci hleb posut origanom, sve to oko 15 e. Preko dana Asprovalta jos lepsa, jer tek se tada vidi njena divna ogromna plaza sa sitnim peskom, koji cete tesko da istrebite iz peskira cak i posle 2 otkuvavanja. Blazi ulaz u vodu nego u Vrasni, lezaljke malo skuplje, 7e.
Na drugoj strani je Stavros. Takodje veci od Vrasne, a isto tako divan ribarski gradic sa lukom. Dosli smo busom, koji krece sa stanice u Vrasni ispred Lidla, cini mi se karta oko 5e za nas troje, mada nisam sigurna. Od sva tri mesta mozda Stavros najvise odise tradicijom i tim autenticnim grckim duhom. Dok su Vrasna i Asprovalta ravne, Stavros je delom brdovit, ali ne ona primorska polugola brda, vec zelena, bogata sumom, koja na pojedinim delovima razudjene obale, dopire do same plaze, tako da ima dosta prirodne hladovine i na plazama, pa se moglo i bez suncobrana na kupanje. Plaze takodje lepe, sa sitnim peskom, negde sljunkom i kamencicima, a voda bistra i cista. Mislim da je Stavros raj na zemlji za porodice sa malom decom, posto je plicak sigurno 50m od obale, dno peskovito sa puno zivotinjica, krabe, ribice, skoljke, krabe, krastavci, zvezde… U gradu smo super rucali u Posejdoniju, velika pica 8, spagete 6, gratis lokumadesi… takodje ljubazna konobarica. Iz centra mesta, se jednom dugackom ulicom uspinje do Starog Stavrosa i do njegovog malog, rusticnog trga, sa kafanicom i cesmom. Nazad smo se vratili takodje autobusom, sto i nije bilo bas pametno, jer im je red voznje mmmmnered :D. Mozda je taksi bio srecnije resenje, no dobro. Uzivali smo i tog dana kao i svih ostalih.
Opet bih se vratila u Vrasnu da nisam od onih koji ne letuju dvaput na istom mestu… sto je i steta, s obzirom na sva ostala divna mesta u Grckoj. Sve u svemu, divne ciste plaze, toplo i cisto more, divni, gostoprimljivi ali nenametljivi Grci, pristupacne cene, mnostvo marketa, restorana, kafica, pekara, barova, shopova, po nesto za svaciji ukus, mirna Vrasna za one koji ne vole guzvu i vrevu, dinamicna Asprovalta za mladje i one koji se tako osecaju, zeleni Stavros za one sa „mladuncima“ i za one koji ne plivaju a lako izgore.
Topla,ma najtoplija moguca preporuka od mene. 🙂
Komentari