Lefkada, Grčka

25.07.2016

Na Lefkadi sam letovao sa devojkom od 8 – 18. jula, bili smo smesteni u Nidriju u vili Konstadina. Vila je odlicna uredjena, cista, gazde ljubazne i to je to. Sto se tice samog Nidrija, to je mali gradic koji ima setaliste pored luke gde su mnogobrojne taverne i koktel barovi, i ima jos jedno setaliste a to je glavna ulica koja se od 19h zatvara za saobracaj, i u njoj se nalaze uglavnom prodavnice sa suvenirima i brza hrana.

20160708_213704.jpg.86fbda6e906fe9ed013b

Sto se tice gradske plaze u Nidriju, kao i svih ostalih na istocnoj obali, nismo ih obisli jer smo bukvalno svaki trenutak provodili na najlepsim plazama Lefkade, a one su na zapadnoj obali

Pa ovako, da krenemo najpre sa plazama.

1. Porto Kaciki

Prvu plazu koju smo posetili i na njoj proveli ceo dan je Porto Kaciki. Nisam siguran ali mislim da ima oko 40 – 45km od Nidrija do nje. Ide se preko Vasilikija,  a odmah posle Agios Petrosa se nalazi ostro skretanje levo koje nije obelezeno, i predstavlja precicu do mesta Dragano, cime se put do plaze skracuje za nekih 10km. Na plazi se naplacuje parking 3e, a ima i jedan mali deo koji se ne naplacuje. Odmah sa parkinga prizor je prosto velicanstven i ostavlja bez daha

20160709_102327.jpg.1520de11046b01d323bd

Mi smo dosli rano oko 10 pa je plaza bila skoro prazna, ali brzo se popuni. Takodje i stena stvara prirodni hlad negde do 12 – 1 a posle toga je jedini spas suncobran. Inace do plaze vodi 101 stepenik ako sam dobro izbrojao, i to mu negde dodje po meni kao da se penjete na 2. ili 3. sprat neke zgrade

Po mojoj proceni, boja vode je najlepsa upravo na ovoj plazi, a temperatura vode varira, tog dana nam je bila vrlo hladna, dok je kroz 6 dana kada smo opet bili na P.K. voda bila odlicna. Jedini „problem“ na ovoj plazi je kamenje koje prosto bode, i dosta otezava ulazak a pogotovo izlazak iz vode. Zbog toga bih preporucio kupovinu onih patika za vodu, koje nosi veliki broj turista na Lefkadi, a krecu se oko 10e. Na P.K. nema lezaljki za iznajmljivanje, a hranu i pice mozete kupiti gore kod parkinga, gde prodaju u nekim mini barakama, i cene su ok. Takodje iz obliznjeg kafica Belvi konobari prolaze stalno po plazi i kod njih mozete naruciti pice il hranu koju vam oni donesu za 10-20 min, po regularnim cenama.

20160709_113241.jpg.45ce95afb7cfc3631f5d

20160709_153404.thumb.jpg.5aacba4bdd782e

2. Katizma

Ova plaza je udaljena oko 35km od Nidrija, i do nje se stize preko Agios Nikitisa od koga je na svega 3km. Ovo je svakako najurbanija plaza na Lefkadi, i ima vrlo lak pristup autom. Poseduje veliki broj kafica i beach barova koji iznajmljuju parkinge oko 4-5e, a do same plaze celom njenom duzinom prostire se parking koji je besplatan, ali se brzo popuni ako ne poranite na plazu. Lezaljke su do 10. jula bile besplatne uz pice, a kad smo se smestili na njih 11. jula bili smo iznenadjeni cenom od 7e za dve lezaljke i suncobran, bez pica. Duz cele plaze dakle nalaze se suncobrani i lezaljke kafica koji su 20m iznad, ali ima sasvim dovoljno mesta za one koji zele da uzivaju pod svojim suncobranom.

20160710_131834.jpg.9b1620a1c24de9e5133a

20160713_160706.jpg.b5d7172b23e67b75e412

Mali kameniti deo na desnom kraju Katizme:

20160713_172500.jpg.1ee723b131c974f693db

I jedna iz Copla beach bara:

20160717_123424.thumb.jpg.58684fa22efb3a

A ovako izgleda katizma kada je nevreme i kad su veci talasi, pa spasioci ne dozvoljavaju ljudima ulazak u vodu jer je previse opasno:

20160717_150941.jpg.3206df81ae0296168314

Inace cisto da dam informaciju, cene kafa su ovde 2.5 – 3e, sok 2.5e, pivo 0.33 4e, corona 5e, hrana tipa tost i sl. 4 – 8e, kokteli 8e, flasica vode 0.5e… Do Katizme se moze doci i gradskim prevozom ali nemam informaciju o cenama. I na plazi mozete uplatiti paraglajding koji se zavrsava upravo na Katizmi.

3. Agiofili

Ovo je jedna predivna plazica na jugu ostrva, 2km od Vasilikija. Moze se do nje doci brodicem za 3e u jednom smeru, a on ide ja mislim na svakih sat vremena. Takodje moze se doci i autom, putem od Vasilikija koji nije asfaltiran, pa mnogima to predstavlja problem, meni iskreno nije. Auto mozete parkirati na nekih 200m od plaze, a ako hocete blize na nekih 100m od plaze, parkiracete na parkingu koji se naplacuje (ne znam koliko). Do plaze se posle spustate stepenicama, nema ih mnogo. Pogled odozgo na Agiofili je fenomenalan, voda ima neku specificnu boju drugaciju od ostalih plaza na zapadu, i veoma je cista i prozirna.

20160711_133828.thumb.jpg.3b401e9ace49c8

20160711_101800.jpg.136139bb8441c673d751

Plaza nije pescana vec kamenita, vrlo slicna Porto Kacikiju po toj podlozi. Na plazi se mogu iznajmiti lezaljke i suncobran po ceni od 7e, i kupiti pice. Sa desne strane postoji stena koja je dobra za skakanje u vodu ko voli, a ako imate naocare za ronjenje to ce biti prava stvar za ovu plazu, jer mozete videti veliki broj raznovrsnih ribica koje pliva pored vas. Dozivljaj je bas dobar

20160711_110601.thumb.jpg.f1947851bb7727

4. Milos

Ova plaza se nalazi sa leve strane gradske plaze u Agios Nikitasu, posle stena, i do nje se najlakse stize brodicem koji vozi bukvalno stalno od A.N. za 3e u jednom pravcu, ili 5e povratna. Drugi nacin da se dodje do nje, onaj koji sam i ja koristio je preko brda pesaka, direktno iz A.N. Sve je lepo obelezeno i ne mozete pogresiti put. Put je malo naporan ako nosite dosta stvari, jer se prvo penjete na brdo pa se posle spustate, ali verujte da se apsolutno isplati, jer pogled odozgo na plazu je neverovatan.

20160714_110029.jpg.9b5bb9777d9372b31f7b

20160714_110822.jpg.213c2c7ed916f9d0b6d3

A i boja vode odozgo je nestvarna:

20160714_110917.jpg.32b3904602ae2792178e

Trebate znati da je Milos skroz divlja plaza, nemate suncobrane i lezaljke za iznajmljivanje, kao ni hranu i pice. Zato se za ovu plazu treba dobro obezbediti zalihama pre kretanja. Izuzetak je jedan covek koji prodaje krofne i pravi vam kafu u malim plasticnim casama ako zelite. Takodje nema tuseva, wc-a.. U wc se ide malo iznad u neki zbun. Pri povratku sa Milosa odlucio sam se da plivam do A.N. i put vodi sve pored stena, i preko stena u vodi pa treba biti oprezan, inace nije uopste naporan i dugacak, i cak je vrlo zanimljiv, naravno govorim sa moje tacke gledista. Takodje na pola puta izmedju A.N. i Milosa je jedna mala skrivena plazica koja je vrlo simpaticna.

Odavde krece plivanje do A.N :

20160714_134037.thumb.jpg.bd251d17aab706

5. Kavalikefta

Do ove plaze se stize preko mesta Kalamici, odakle se moze doci jos do 2 plaze, Megali Petre i Avali. Put od Kalamicija nanize je prilicno tezak i krivudav, a dole pored plaze i prilicno strm. Na putu se mogu videti i posledice zemljotresa na pojedinim mestima, ali sve u svemu nije nista strasno spustiti se do ove plaze. Naravno postoji parking koji se naplacuje, i pored njega vrlo mali besplatan, pa mnogo ljudi auto ostavlja na samom putu sa strane.

Sama plaza je jako lepa i drugacija od ostalih, jer se u vodi na pocetku nalazi ogromno kamenje, koje kao da je palo sa neba. Na plazi se mogu iznajmiti lezaljke i suncobran, a ima mesta i za sopstveni suncobran.

20160712_112702.jpg.c58f7abb55b0c70a5b8c

Plaza je uglavnom od kamencica ali znatno sitnijih i drugacijih nego oni na P.K. ili Agiofiliju. Pozeljno je doci ranije jer je plaza mala pa se brzo popuni. Veoma je pogodna za slikanje jer ima veliki broj razlicitih stena – kamena u vodi, sa kojih moze i da se skace, i zbog svega toga na ovoj plazi vam sigurno nece biti dosadno.

20160712_121023.jpg.efcb011d05e4ac4455a7

20160712_122001.jpg.a73d76fb047d4c6263e0

Odmah iznad plaze na parkingu, nalazi se neki mali kafic gde mozete popiti kafu ili neko pice, ili uzeti nesto osnovno od hrane – sendvic…Kada se otpliva malo dalje iz vide se vide cak i suncobrani na Katizmi, ka i plaza Megali Petra koja je na drugoj strani. Treba napomenuti da je voda izuzetno bistra pa i na ovoj plazi naocare za ronjenje mogu biti pun pogodak.

6. Megali Petra

Plaza koja se nalazi prakticno u nastavku Kavalikefte sa leve strane, medjutim do nje se moze stici i odozgo iznad parkinga gde vodi staza izuzetno uska i slabo prociscena. Megali Petra je inace vrlo slicna Kavalikefti, s tim sto ima znatno vecu povrsinu koja je uglavnom od sitnih kamencica ili skoro peska, dok se ono veliko kamenje u vodi nalazi samo na levom i desnom kraju plaze.

20160716_182638.thumb.jpg.85c8187a27b14f

20160716_180604.jpg.ffacc18ea1f1642a6dfa

Plaza je divlja kao i Milos, nema tuseva, wc-a, kafica, ali i ovde je bio jedan cikica koji je prodavao krofne, kafu i peceni kukuruz. Inace ja sam bio na plazi bas kada su bili veliki talasi pa nije moglo da se pliva, a voda je bila mutna od talasa i raznih trava koje su nosili.. Bar smo se dobro izigrali sa talasima, koji iskreno mogu biti i jako opasni!

20160716_140516.jpg.1d785e712e1c41e43139

20160716_141036.jpg.f6efe71dc4c30de4cc3c

7. Ostale plaze

Od ostalih plaza obisli smo Mikros Gialos, Pefkuliu, i gradsku plazu u Agias Nikitasu. Sto se tice prve iskreno sam se pokajao sto sam izdvojio uopste vreme za nju, bila je sasvim obicna voda dolazila u naletima, jedne sekunde topla, druge ledena.. Jos je bilo neceg zutog u plicaku, tako da mi je sve to pokvarilo utisak.. Evo jedne slike sa M.G. plaze:

20160711_155606.jpg.c35a7f565b5a4afd61c1

Pefkuliu su na forumu toliko ishvalili da sam jedva cekao da odem, a kad sam stigao – nista! Gde su ti kafici, tusevi, wc-i ja ne znam, ili sam nesto totalno pogresno shvatio iz prica na forumu. Sve u svemu jedno veliko razocaranje. Nisam se usudio cak ni da slikam

I treca poslednja koju smo posetili na kratko je gradska plaza u A.N. nista posebno ali solidna za one koji su smesteni ovde a mrzi ih da pesace recimo do Milosa .

57924ef65cfc5_20160714_173609(1).jpg.5f7

Ovo su dakle plaze koje smo obisli za 10 dana boravka na Lefkadi, Egremni i Gialos nismo uspeli zbog zemljotresa, Avali cemo nekom drugom prilikom, a za plaze na istocnoj obali prosto nismo imali vremena zbog prelepih plaza na zapadnoj obali. Po mom misljenju, i dalje ne znam koju bih plazu izdvojio za najlepsu jer sve imaju nesto svoje specificno, bukvalno su sve vrhunske. Najlepsa „jonska“ boja vode moze se reci da je na Porto Kacikiju i Milosu, najbolje uzivanje na Katizmi zbog mnogobrojnih sadrzaja, za slikanje i istrazivanje odlicne Megali Petra i Kavalikefta, a za ronjenje Agiofili.

To je to sto se tice plaza, slike i reci prosto ne mogu da docaraju njihovu lepotu u potpunosti.

E sad, krstarenje.

Ja sam bio protiv krstarenja jer se kao gubi ceo dan na brodu, sto jeste tacno, krece se u 10 ujutru a vraca nazad oko pola 7. (Ovo pisem za ono veliko krstarenje koje obuhvata P.K., Egremni, Kefaloniju, Itaku, pecinu na Meganisi ostrvu, i Skorpions) Za krstarenje smo se odlucili najvise zbog dobre ponude koju smo dobili, 15e po osobi, plus gratis zurka na brodu, ali i zbog Egremni plaze koja se jedino brodom moze videti.

Sto se tice te zurke, odvedu vas oko 9 uvece na neku plazicu van Lefkade, puste muziku iz broda i inesu pice i prodaju. To je to. Mi smo se iskreno smorili, ali naravno bilo je mnogo njih koji su uzivali. Ovako je to izgledalo:

20160714_225121.jpg.ebae1f3fd603f9cbccfb

A sto se tice krstarenja, kao sto rekoh najvise nas je radovalo da vidimo Egremni, medjutim kapetan je rekao da su veliki talasi pa nismo ni otisli tamo vec smo se kupali sat vremena na Porto Kacikiju 🙁

Porto Kaciki iz broda:

20160715_114415.jpg.22ddb4d86f6cc5eebf68

Nakon toga smo otisli do Kefalonije, odnosno gradica Fiskarda, gde smo se zadrzali sat vremena koje smo iskoristili za razgledanje i slikanje:

20160715_142535.jpg.4b33f5e0381f17b69518

Posle Kefalonije na redu je bila Itaka, ali zapravo samo jedna od mnogobrojnih pustih plazica na koju smo otisli na kupanje, umesto sat vremena sedeli smo pola sata zbog jakih talasa. Plaza je bila predivna, sa skroz belim sitnim kamencicima.

20160715_151110.jpg.b7907ad499d876961bae

Nakon toga obisli smo pecinu na Meganisiju u kojoj su se skrivale neke podmornice tokom 2. svetskog rata.

20160715_164507.jpg.7e1fc5953c3caf2e934b

Nakon ovoga obisli smo privatno ostrvo Skorpions, na kome smo se zadrzali preko sat vremena na jedinoj „plazi“ na kojoj brod sme da stane, i zapravo celokupna deonica puta posle Meganisija bila je veliko gubljenje vremena.

Na kraju nismo se pokajali sto smo krenuli na krstarenje, jer sama voznja brodom i ono ljuljanje je vrlo prijatna, a uz to smo videli Kefaloniju, prelepe divlje plaze Itake do kojih moze samo brodom, i pecinu u koju je i brod ceo usao.

Svetionik.

Nalazi se na krajnjem jugu ostrva, 10km od skretanja za Porto Kaciki. Kad se popnete gore pogled je ocaravajuci. Vidite tirkiznu boju zapadne obale i drugaciju plavu oko Vasilikija.

20160716_115427.jpg.0f38918e416d3dbd4ab8

Inace sa zapadne strane svetionika je ogromna litica koja je zasticena ogradom, ali nije pravi dozivljaj ako se ne preskoci ograda. Kada se dole pogleda moze se videti kako talasi zapljuskuju stene

20160716_115336.jpg.b02b2cd92b5e1bd6f649

Putevi, vidikovci, cene…

Putevi na Lefkadi su relativno dobri s obzirom na to da je upitanju veoma bedovito i planinsko ostrvo. Glavne magistrale koje idu oko ostrva u krug (Lefkas – Agios Nikitas – Kalamici – Chorata – Agios Petros – Vasiliki – Nidri – Nikiana -Lefkas) su sasvim prohodne i siroke, izuzev prilikom prolaska kroz naseljena mesta gde su dosta uski delovi, pogotovo kod Kalamicija i Agios Petrosa. Takodje od sela Exantia postoji jos jedna magistrala koja vodi preko planine nanize do Lefkasa, i na njoj ima lepih vidikovaca. Od puteva prosao sam i put koji bukvalno sece ostrvo od Perigialija, preko Egkluvija do Chorate, i odusevljen sam prirodom na tom delu puta, put je tu svakako uzi i sa vecim krivinama ali mnogo kraci. Uglavnom, vremenski isti.

Posto je ostrvo pretezno planinsko, postoje mnogo dobri vidikovci sa sjajnim pogledom. Evo nekih (prva dva su negde iznad Pefkulie, 3. iznad Nidrija, 4. negde iznad Egremnija, a zadnja 2 iz restorana Rachi):

20160710_103229.jpg.5e94af8d3eb115864b3e

20160710_103313.jpg.f76a87dd8ac6619f9686

20160717_181352.jpg.f677ef321db9ac98964c

20160716_122058.jpg.dc9ec1de6d28caceb925

20160717_204148.thumb.jpg.8b035d286747cc

20160717_205930.jpg.714166f56124896492b0

Sto se tice cena po restoranima, one su uglavnom slicne, evo navescu par primera iz nekih restorana u Nidriju:

Neka jagnjetina u crvenom sosu, musaka + 2 piva velika = 26e (gratis dobili sladoled, pice, kafu… )

2 pice + 2 piva = 27e

2 porcije lignji + 2 flasice vode = 15e

Lignje, jagnjeca kolenica + 3 piva = 29e

U Sivoti smo na preporuku forumasa otisli i vecerali ribu, sabljarku, oradu i vino za 25e.

Od ostalih cena giros je od 1.8 do 2.5e, i svaki je dobar

Kafe uglavmom od 2 – 3e, sokovi 2.5e, piva oko 3-4e.

Sto se tice suvenira magneti 1.5 – 2.5e, majice 10e, a razni ugrasi za kucu ili poklon, oni najsitniji 3 -5e, a malo veci od 10 – 20cm oko 8 – 15e.

Hranu i pice na veliko se isplati kupovati u vecim marketima, preporucujem Vasilopulos ili Marinopulos kod Lefkasa (u blizini Lidla). Imaju mnogo veci izbor proizvoda i cene koje su iste ili cak jeftinije nego u Lidlu.

Od ostalih mesta koje smo posetili na kratko spadaju vodopad iznad Nidrija, vredi ga posetiti jer je zanimljiv sam put do njega, i u kaficu Platanos ispod preporucujem da probate Smoothie, kojih ima u raznim ukusima i fenomenalni su

Probali smo da odemo i do najviseg vidikovca na ostrvu crkve sv. Ilija, koji je na nadmorskoj visini od oko 1100m, ali su nas oblaci koji su bukvalno leteli pored nas, i prejak vetar po malo uplasili, tako da smo dosli na nekih 30m od crkve i nismo smeli vise navise. Imali smo osecaj kao da ce vetar da oduva auto

Preporucio bih obavezno da ispratite zalazak sunca iz restorana Rachi kod sela Exantie, pogled je fantastican sa terase.

Takodje grad Lefkas je prelep i danju i nocu, ima mnogo uskih ulica koje vode do centra, i veoma su zanimljive za setnju. Lefkas nocu sa mostica:

C360_2016-07-10-23-12-52-649.jpg.626f38e

To je otprilike to. Lefkada je prelepo ostrvo, i prosto ga je nemoguce istraziti potpuno u samo 10 dana. Vreme nam je proslo veoma brzo, ni jednog trenutka nam nije bilo dosadno. Jos cu reci da sam na ostrvu samo napravio autom oko 900km, i oko 1600 slika i snimaka

Na kraju da kazem ono sto je sto puta receno, Lefkada je ostrvo za one koji vole aktivan odmor i prirodu, realno nocni zivot je veoma slab. Tako da ako idete zbog provoda i zurki zaobidjite Lefkadu, a ako vam je na 1. mestu odmor za dusu i oci onda ste na pravom mestu

Nadam se da cu nekome ovim putopisom olaksati upoznavanje prednosti i mana Lefkade, mada i nema nekih mana, i da cu podstaci ljude da posete ovo ostrvo, jer se 99% nece pokajati

aaa.JPG

20160709_153851.jpg

20160716_163837.jpg

Komentari

2016-07-26 07:15:08

Definitivno najbolje opisano,da li znate koja je cena rentiranja skutera od 125cc,recimo 8 dana u nidriju?

2016-07-27 14:17:57

Hvala :)

Stvarno nisam upoznat sa cenama za rentiranje skutera ili auta, tako da ti bolje odgovori neko ko zna.

2016-07-28 05:59:44

Svaka cast! Predivno opisano!

Kako ste dobili tako dobru cenu za krstarenje? Gde? Ja sam već jednom prosla tu rutu, ali bih otisla i ove godine, ako dobijem tako dobru ponnudu :)

2016-07-28 07:34:24

Hvala :) Bili smo na katizmi, i prolazio je jedan momak sa ponudom za krstarenje 2-3 puta pored nas, mi smo prvo uzeli kao da pogledamo onu brosuru, pa onda kao nismo bili zainteresovani, i kad je kasnije prosao smorio se vec i rekao - imam za vas fantasticnu ponudu samo me saslusajte.. Ako uplatite krstarenje 15e, zurku na brodu dobijate gratis :D i to nas je privuklo. Inace da dodam da nas je bilo 4 na plazi zajedno tad, pa mozda je i to uticalo na dobru cenu. Dali smo mu 5e kao garanciju, i ostatak 55e neposredno pre polaska na krstarenje.

2016-07-28 07:52:39

I nas će biti četvoro i to u septembru :) Nadam se da cemo dobiti dobru ponudu :)

Hvala :)

2016-07-28 11:56:46

I ja se nadam da hocete :D

marko65

marko65

2016-08-09 23:08:53

hteo sam da pitam posto ste bili do Agiofili  plaze kolima posto sam i ja planirao da idem kolima pa me zanima iskreno kakav je put i to gde ste se parkirali na 200m od plaze jel dobar parking da ne razmisljam da li ce neko da me udari ako je uzan put sa drugim kolima ili tako nesto...inace ja idem od 19.08. do 29.08

2016-08-20 18:23:54

U 9.8.2016. at 1:08, marko65 je rekao/la:

Izvini sto ti kasno odgovaram, nisam na vreme video poruku..  :/

Ovako, put nije asfaltiran, znaci deluje kao neki seoski put.. Dobra stvar je sto uglavnom nema rupa na putu, ali ima dosta utabanih kamencica i prasine pa se zbog toga vozi sporo, i da, ima par uzbrdica ali nista strasno. Sto se tice puta nece ti biti nikakav problem, mnogo ljudi ide autom.

Parking koji se placa (ne znam koliko) je na 50-100m od plaze, asfaltiran je i sirok, dobar. Ovaj gde sam ja parkirao nalazi se neposredno pre ulaska u taj koji se naplacuje, i to mu zapravo dodje kao neko prosirenje puta. Kad dodjes okrenes odmah auto i to je to. Inace ima prostora nece ti niko zakaciti auto sigurno.. To je to otprilike :)

2016-09-07 18:45:22

Bio od 9.avgusta,fenomenalno...stigli u 9h u predivnu vilu philipos,odlicne gazde,preporuka,bazen se sme koristiti od pola 10,cim smo dosli otisli smo traziti skuter,iznajmili smo skuter od 125cc 7 dana za 110e,vodic nam je rekao da moze i sa malim skuterom da se obidje ali ako vas je dvoje na skuteru proplakacete,nikako skuter od 50cc ako planirate obilaziti plaze,ukoliko ste u mogucnosti smemstite se u agios nikitas jer su odatle najblize plaze,meni veliki utisak ostavila plaza agiofili,zatim kavalikefta,megali petra,katizma,milos...nidri ok ima sve sta vam treba,kupujte u lidlu koji je na ulasku iz nidrija za lefkadu,nigde nisam placao parking,snadjite se....grad lefkada nista posebno,jako lepo provedeno vreme i otisao bih i otici cu opet,ako nekog sta interesuje pitajte...