Alzas (Alsace), Francuska

01.03.2016

Pošto me već par ljudi pitalo za informacije, rešio sam da sastavim kraću reportažu o Alzasu. Mi smo tamo bili za prvomajske praznike 2015 i oduševili smo se celim krajem. Nažalost, vreme nas nije poslužilo, uglavnom je padala kiša, ali mogu slobodno reći da nećete pogrešiti i ako za Alzas odvojite i više od jednog produženog vikenda, celih 5-8 dana.

Dakle, Wizzair nudi povoljne letove iz Beograda i Niša do aerodroma Bazel-Miluz, koji se nalazi na tromeđi Francuske, Švajcarske i Nemačke. Francuska regija Alzas pruža se odatle nekih 150 km ka severu. U pitanju je uglavnom ravnica smeštena između Rajne i planina Vož (Vogezi) na istoku.

Mapa.png.8ea87c6ec13a88b93b0ac5a8a8dd1ff

Najveći grad Alzasa je Strazbur (Strassbourg), na severu regije. Turistički centar i najlepše mesto je Kolmar (Colmar), približno u centru, a indurstrijski grad Miluz (Mulhouse) na jugu može biti dobra baza, s obzirom da je blizu aerodroma (oko 40 km) i smeštaj je nešto jeftiniji (može se naći za 40-60€ u hotelu s tri zvezdice).

Miluz je  simpatičan grad od oko 50000 stanovnika. Ovde je industrijski grad sa razvijenom automobilskom industrijom.

Mulhouse1.JPG.45e3d159e80b6ffccc83210855

Obavezno posetite Muzej automobila (kolekciju Šlumf), u kojem je smešteno oko 1000 eksponata iz cele istorije automobilizma, s akcentom na Bugatti;

Mulhouse2.JPG.89faea2d9b20f246a4ffc622c4

Mulhouse3.JPG.acbe636d2b44a35c541c25d377

Ima i zanimljiv muzej železnice, ali verovatno su oba previše za jedan dan. U selu Ungersheim blizu Miluza ima „eko-muzej“ na otvorenom (etno-selo), mi nismo bili jer je pljuštalo. Radi, mislim, od aprila do oktobra, proverite satnicu.

Kolmar ima veliki stari grad koji predstavlja najbolje od tradicionalne Alzaške arhitekture – kuće izgrađene na kosturu od drvenih greda, koje kao da su izašle iz bajke o Ivici i Marici. Ovde je predivno i leti (kada iscveta cveće ispod svih prozora) i zimi, kada se popale lampioni a otvore božićni vašari. Naravno, i količina turista je proporcionalna privlačnosti mesta.

Colmar1.JPG.c11775e0f4b5a4bfedfd1e57a57c

Colmar2.JPG.01c67ed76631550c4b22ee88a66d

Obližnje selo Egishajm (Eguisheim) je proglašavano za najlepše selo u Francuskoj. Ima neobičnu strukturu dvostrukog prstena koji je nastao pretvaranjem starih zidina najpre u ambare, a zatim i u kuće. Ovo je čuvena kuća na ćoše između ta dva prstena:

Eguisheim.JPG.318d3ebb689d6a9fe47cacc8af

Najveći grad Strazbur, od oko 500.000 stanovnika sedište je Evropskog parlamenta. U centru se nalazi čuvena gotska katedrala, a takođe ćete sresti alzasku (čuvena je oblast „Mala Francuska“) i gotsku arhitekturu.

Strassbourg1.JPG.89503959a81fec1f2004d33

Strassbourg2.JPG.36cc2b42ba107987142f719

Strassbourg3.JPG.5eeaf0946ed7d008d0f8f1a

Ukoliko rentirate auto (nešto kasnije o transportu), svakako preporučujem da jedan dan odvojite za posetu Vogezima. Planine se uzdižu prilično iznenadno iz alzaske ravnice. Njihovo brdovito podnožje je načičkano vinogradima, i ovde se uzgajaju neka od najboljih belih vina Francuske.

Vosges1.JPG.41462b726a14c7869f6d84d2ce29

Vosges2.JPG.ce4ecc1680ab19f8e2a5fe9ae380

Još zapadnije, šumoviti Vogezi su isprepletani potocima, a na vrhovima visine oko 1600 m nalaze se skijališta. Ima dva ili tri vrha koji se zbog svog poluloptastog oblika nazivaju „baloni“ a celo područje je park prirode „Ballons des Vosges“. (Nažalost, slika nema jer ih je od nas sakrila magluština).

Vosges3.JPG.11549a5dd924d019c050066d08ff

Preporučujem da se bar provozate kružno od Miluza do Kolmara kroz Vogeze.

Za kraj, nekoliko tehničkih saveta i linkova.

Mi smo rentirali auto na aerodromu, što i vama toplo savetujem ako imate kreditnu karticu i vozačku. Preko npr. sajta www.economybookings.com, zavisno od doba godine, mogu se rentirati manja kola i za 50-60€ za 3 dana, bez full osiguranja (samo osnovno). Kolima možete obići celu regiju, i proći dosta jeftinije nego vozom. Naravno, parking može biti problem, te istražite opcije. Nas je garaža u samom centru Miluza izašla nekih 20€ za ceo dan, što je prihvatljivo. Snabdejte se dobrim GPS-om, najbolje na smartfonu, kako za navigaciju kolima tako i za snalaženje po gradovima.

Ako kola iz nekog razloga nisu opcija, voz je glavno sredstvo prevoza po regiji, ali nije baš jeftin. Na adresi http://www.sncf.com/en/passengers je glavna strana SNCF-a za pregled reda vožnje vozova i tarifa, kao i rezervaciju. Mislim da nema potrebe da kupujete onlajn, sve može i na licu mesta na stanici (pretpostavljam da imaju i automate), čisto da vidite cene (po pravcu 8,70€ do Kolmara, 18,70 do Strazbura) i satnicu. Nigde nismo našli podatak o postojanju međugradskih autobusa, što ukazuje na njihovo odsustvo.

E sad, prostudirajte malo i: http://www.sncf.com/en/discounts/jeune-card

trebalo bi da prođete dosta jefinije za transport, ali stvarno nisam gledao detalje.

Od Aerodroma do Miluza ide se preko mesta Sen-Luj (St. Louis). Do Sen-Luja se ide lokalnim busom 11 za 2.5€ po glavi. evo njihovog reda vožnje: http://www.distribus.com/uploads/ligne11.pdf. Do Miluza ili Bazela se dalje ide vozom Bazel (Bale na francuskom) – St. Louis (pored aerodroma) – Miluz. Evo pdf-a, s redom vožnje za liniju Bazel-Miluz.

Kao što rekoh, smeštaj je verovatno najjeftiniji u Miluzu, ali svakako istražite Booking.com ili Hotels.com. Ukoliko se odlučite na duži boravak, u okolini Miluza ima otvorenih bazena i manjih jezera, koji u letnjem periodu. U Bazelu nismo bili (tih se dana otkačio franak pa su cene odletele u nebesa), no ne deluje kao loša ideja da ga obiđete za popodne.

Obavezno probajte bela vina. Od jela, nama se dopao tarte flambee i backeoffe, a i ostala kuhinja je više nemačka nego francuska (no vrlo je ukusna). Svi govore francuski i nemački, te je plus ukoliko bar nabadate neki od tih jezika, ali svakako ćete se snaći i s engleskim.

Nadam se da ćemo još ponekom povući nogu ovom reportažicom. I da će vama biti bolje vreme nego nama.

Komentari

Trenutno nema komentara. Budite prvi i unesite komentar.